fredag 24 januari 2020

Frufridagen

» Vem ska hyllas?

Ingen har väl missat ilskan mot Zlatan Ibrahimovic i Malmö. Statyn över Zlatan utanför Stadion i Malmö vandaliserades flera gånger och den har nu plockats bort. Zlatan hyllades för sina insatser för Malmö med en staty. Och så tackade han genom att investera pengar i stockholmslaget Hammarby med målet att göra Hammarby till Sveriges ledande fotbollslag. Något som naturligtvis retade gallfeber på malmöiterna. Malmöhjälten satsar pengar i ett stockholmslag? Att det hela troligtvis beror på att hans USA-klubb Los Angeles Galaxy har samma ägare som också är storägare i Hammarby (AEG - Anschutz Entertainment Group) förklarar dock en del. Det var väl en del av affärsuppgörelsen. Själv är jag fundersam till när idrottslagen har kommersiella ägare på det viset och inte är föreningar. Det är ju i princip inget som hindrar att ägaren flyttar Hammarby till Malmö och byter namn till Mammaby...

Mördarkungen Karl X Gustav
Hur som helst var det egentligen inte det jag skulle skriva om. Utan det där med vem vi ska ha statyer av och hedra. Sedan nu Zlatan-statyn plockats ner (och flyttas till Stockholm...) så har det ställts krav på att statyn över Karl X Gustav som står på Stortorget i Malmö också ska plockas ner. Det var krigarkungen Karl X Gustav som invaderade och ockuperade Skåne som då var en dansk provins, Östdanmark! Trots ett mycket blodigt frihetskrig från den skånska "befrielsearmén" Snapphanarna bedrevs det en mycket blodig försvenskningskampanj i Skåne.

Det ger dock anledning att ställa frågan om vem som ska hyllas med en staty? Vilka statyer ska bevaras? Ska man resa statyer över personer som fortfarande lever? Vad gör vi om omdömet om en person förändras? Ska man riva statyer i så fall? Kan statyer över personer få stå kvar även om personen inte är så hyllad längre, men för att statyn fyller en historisk eller kulturell betydelse?

Statyer med Adolf Hitler i Tyskland och Österrike? Statyer över Stalin i t.ex. Ungern som tas som exempel i argumentationen om statyn med Karl X Gustav i Skåne? Augusto Pinochet i Chile? Francisco Franco i Spanien? Saddam Hussein i Irak? Mao Zedong i Kina? General Robert E. Lee i USA? Muammar al-Gaddafi i Libyen? Bashar al-Assad i Syrien? Benito Mussolini i Italien?

Ska statyer som rests under en period rivas ner när tiderna förändras och ledarnas roller omvärderas? Eller ska dom bevaras som trots allt ett minnesmärke över en tid som gått. Finns det kulturella skäl att bevara en staty över en grym diktator? Det känns lite konstigt, men jag har inga färdiga svar! Färdiga åsikter - helt gratis är faktiskt ett löfte som jag inte kan uppfylla den här gången. Var ska vi dra gränsen? Om det gått 100 år? Om det gått 500 år? Om det gått 1000 år?

Jag skulle bli illa berörd av att mötas av en staty över Adolf Hitler om jag kom till Tyskland eller Francisco Franco i Spanien. Men samtidigt så är det ju en del av historien. Ska jag när jag kommer till Malmö bli illa berörd över en staty över krigarkungen Karl X Gustav (Mördarkungen kallad i Skåne) eller ska jag acceptera att det trots allt är en del av vår historia och rent kulturellt ett viktigt minnesmärke? Att bli av med krigarkungens staty på Stortorget i Malmö är ingen ny idé. Det har diskuterats länge.

Jag vet inte!

Läs mer:
Vill ta bort statyn – efter 120 år på torget. - Aftonbladet 2020
Maka på dig Tjocke Karl, nu är det fest! - Kvällsposten 2017
Slutet kan vara nära för omtvistad staty. - Skånska Dagbladet 2008

/OBS, fotot är taget av er bloggare själv/

Inga kommentarer: