tisdag 21 januari 2020

Kramens dag

» Det gamla Kungl Postverket

Arvet från Maud Olofsson är åter uppe till debatt. Sveriges dyraste minister - någonsin? Maud Olofssons affärer som Näringsminister har kostat de svenska skattebetalarna ofattbara summor. Skapandet av Högeralliansen var ju inte heller någon höjdare...

Postlåda
Men, just nu är det skapandet av Postnord som poppat upp i debatten igen. Maud Olofsson var av obegriplig anledning stolt över att ha skapat Postnord. Som alltså var en sammanslagning av den svenska Posten och den danska motsvarigheten. Uppenbart är att Maud Olofsson blev så lurad av danskarna att hon borde få sitta med skämsstruten på för evigt.

I dag lider Postnord av tre problem:

1. Enorma förluster i den danska delen av verksamheten.

2. Kraftigt minskade volymer av brev att dela ut.

3. Ett vansinnigt marknadstänk av politikerna.

Än så länge är inte ekonomin i den svenska delen av Postnord något akut problem. Men enorma förluster i Danmark förbrukar med hög hastigheter bolagets kapital. När Maud Olofsson slog ihop de båda Postverken så blev hon totallurad av danskarna. I någon form av storhetsvansinne ville hon skapa något som någon form av monument efter henne. Det blev fiasko!

Vi skickar av olika anledningar allt färre brev. Postnord får alltså allt mindre post att dela ut. Men man är enligt lag tvingade att upprätthålla samma service trots detta. Något som man ju av begripliga skäl får allt svårare att upprätthålla.

Men nummer tre är ett stort problem. Postnord förutsätts av politikerna kunna gå med vinst och klara sig på egna ben. Men så är det inte om medborgarna i landet ska kunna få den service vi behöver. Postdistribution är en form av samhällelig infrastruktur som MÅSTE fungera. Och då får politikerna vara villiga att skjuta till de pengar som kan behövas för att upprätthålla den servicen även i glesbygd och på andra sätt där det faktiskt är omöjligt att få ekonomi i detta. Postutdelning kan inte vara en marknadsutsatt företagsverksamhet som går med överskott. Det är en samhällelig service som MÅSTE fungera.

Då underlättar det inte om man samtidigt låter kommersiella företag plocka russinen ur kakan och ta hand om den lönsamma delen av postutdelningen. Företaget Citymail delar ut lönsam post i lönsamma delar av Sverige. Man tar inte emot alla sorts post. Bara post som tidskrifter och massbrev. Man delar inte ut post i hela landet, bara där det kan vara lönsamt att dela ut posten. Den olönsamma posten överlåts till Postnord. Att dela ut post i olönsamma områden av Sverige överlåts till Postnord. Man plockar alltså ut de lönsamma russinen i postdistributionen och överlåter resten på Postnord, som är skyldiga att upprätthålla servicen.

Vi har fått en rejäl diskussion över att Postnord bara vill dela ut post varannan dag. Om dom får tillåtelse till detta är väl oklart. Citymail delar ut posten var fjärde dag! För en tid sedan ändrade man från var tredje dag till var fjärde dag. Detta utan någon som helst information om detta i förväg. Vi som får deras post märkte det helt plötsligt när posten inte kom den dag den brukar komma. På förfrågan svarade man att man gått över till var fjärde dag!

Postnord
Hur löser vi då de problem som finns. För det första så är det dags att förbjuda den orättvisa konkurrensen. Postnord ska naturligtvis ha ensamrätt. Kommersiella konkurrenter ska inte ha rätt att plocka russinen i kakan. Vill dom konkurrera? OK. Men då ska dom dela ut post i hela landet. OCH ta emot all post, även moster Agdas brev till systerdottern i Gällivare. Vill man inte konkurrera på lika villkor? Glöm då rätten att konkurrera.

Inse att postutdelning är en för samhället livsviktig infrastruktur. Något som ska fungera i hela landet. Vill vi ha det så, så får faktiskt politikerna öppna börsen så att det kan fungera överallt.

Släng ut danskarna! Ett förslag har varit att låta Postnord gå i konkurs och sedan köper svenska staten ut den svenska delen av verksamheten ur konkursboet och skapar ett nytt Postverket! Danskarna får göra som dom vill med sin del. Vill dom ha postservice till danska medborgare i vanliga brevlådor samtidigt som man kräver att danskar ska ha en digital brevlåda för post så får dom vara så snälla att betala för det på något vis. Det är deras problem.

Läs mer:
Så blåste Danmark Sverige i Postnord-affären. - Aftonbladet
Nu vet vi varför posten inte kommer. - Ledare Aftonbladet
Regeringen tillsätter utredning om posten. - Helsingborgs Dagblad
Postärendet börjar brådska. Planera för framtiden nu. - Ledare Helsingborgs Dagblad
Postnord riskerar miljardförlust inom några år. - Sveriges Radio
Kunder lär få betala för daglig post. - Analys Svenska Dagbladet
Postens sista suck – därför kan du inte lita på utdelningen. - Dagens ETC

1 kommentar:

Sven Tycker sa...

Ett enkelt och självklart konstaterande av Göran Greider i Dagens ETC. https://www.etc.se/ledare/posten-borde-forstatligas-sa-enkelt-ar-det