lördag 18 januari 2020

Kan moderater skämmas?

» Demokratiska funderingar

Eder högt respekterade bloggare har nya siffror från en ny väljarundersökning att frossa i. Det är en njutning för en siffernisse som mig att frossa i dessa. Alltså tar vi i dag den Sifo-undersökning som Svenska Dagbladet i dag presenterar. Så många sensationer kanske den inte bjuder på, men det är lika spännande för det. Låt oss ta partierna i storleksordning först.

Jonas Sjöstedt
Sverigedumokraterna - 23,8% (-0,6)
Socialdemokraterna - 23,5% (-0,9)
Moderaterna - 17,5% (+0,3)
Vänsterpartiet - 10,2% (+0,5)
Centerpartiet - 8,5% (+0,5)
Kristdemokraterna - 6,6% (+0,6)
Miljöpartiet - 4,5% (-0,2)
Liberalerna - 3,9% (-0,1)

Vad kan vi då utläsa för spännande trender av dessa förändringar, som främst är inom felmarginalen? Stefan Löfven bör nog känna sig en aning oroad. Makten får inte kosta alla väljare! Förhandlingslösningen med Centerpartiet och Liberalerna var ingen förhandlingsvinst för att förenkla det något. Att ha fått behålla makten och splittrat Högeralliansen kan ju vara värt en del. Men om det innebär att partiet utrotas så var det kanske inte värt det?

Strömmen av väljare från Moderaterna och Kristdemokraterna till Sverigedumokraterna har tvärnitat och en del väljare verkar till och med ha återvänt. Kan Ebba Busch Thors namnbyte till Ebba Busch (efter skilsmässan med maken Thor) påverka? Tvivlar!

Vänsterpartiet fortsätter att kunna glädjas. Partiet är idag ungefär lika stora som Liberalerna och Kristdemokraterna tillsammans och man stärker positionen som Sveriges fjärde största parti. Om Jonas Sjöstedt lämnar vid partikongressen så lär det väl tyvärr ha en negativ inverkan. Sedan beror det på vem som kommer efter och hur hon (han...) kan komma att tas emot.

Liberalerna hamnar åter under isen. Nyamko Sabuni har inte lyckats få sprätt på opinionen. Centern håller sina ställningar och Miljöpartiet har en fast medlemskrets som är trogna hur Miljöpartiet än vänder och vrider sig.

För övrigt har jag lite funderingar över hur våra demokratiskt valda politiker ser på demokratin. Den folkomröstning som nyligen hölls i grannkommunen Helsingborg om privatiseringen av kommunens energibolag Öresundskraft ställer ju en hel del frågor. Det moderatledda styret försökte ju smyga igenom en försäljning av energibolaget. Man sade inte ett knyst under valrörelsen 2018 om planerna. Men efter valet lade man fram förslaget. Och det tog fyr ordentligt bland motståndarna. Och inte blev det bättre när media avslöjade att tjänstemännen på kommunen och energibolaget redan innan valet hade engagerat konsulter för att värdera bolaget och planera för en försäljning. Något som politikerna hävdade att dom inte hade en aaaning om. Vilket är rent struntprat! Om tjänstemännen slösade pengar på sådant utan styrelsens medgivande så hade dom åkt ut med huvudet före. Men det moderatledda styret under ledning av Peter Danielsson hävdade envist att dom inget visste förrän efter valet!

Peter Danielsson, M
Nu tände detta motståndet ytterligare och en namninsamling gjordes för att kräva en folkomröstning. Detta enligt den lag som den moderatledda regeringen under Carl Bildt en gång infört. Det blev tillräckligt många namn med god marginal på rekordtid. Så det blev en folkomröstning som hölls nu i början av januari. Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna ville sälja. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet sade Nej till en försäljning. Ett splittrat Sverigedumokraterna beslutade sig till slut för att stödja en försäljning, men lade in ett villkor, man skulle följa folkomröstningen om minst 51% röstade.

Ja-partierna låg väldigt lågt under valrörelsen. Man var väldigt tysta i förhoppningen att valdeltagandet skulle bli så lågt att man kunde lita på SD:s röster. Man räknade uppenbarligen med att väljarna skulle säga Nej. Det gick så långt att Liberalernas högsta höna Maria Winberg Nordström mer eller mindre uppmanade till att inte gå och rösta för att hålla valdeltagandet nere.

Nu kom valdeltagandet inte upp i 51% ("bara" 50,1%). Men resultatet var en bedrövelse för Ja-sidan. Mer än 96% av de röstande sade Nej till en försäljning. Valdeltagandet var som högst i traditionella moderata fästen i staden. Och det var som lägst i traditionellt låginkomstområden. Väljarnas dom var så överväldigande att det moderatledda styret till slut bestämde sig för att sätta stopp för försäljningsplanerna. Man vågade helt enkelt inte gå vidare efter en rejäl knäpp på näsan eftersom man riskerade att åka ut med huvudet före vid nästa val.

Däremot uppträdde man som verkligt dåliga förlorare. Man hävdade att kommunens ekonomi nu blev så dåligt att välfärden hotades om man inte istället höjde skatten. Det argumentet föll dock ganska platt när tjänstemännen på staden gick ut och förklarade att det var ingen kris i ekonomin. Helsingborg låg mycket bättre till än många andra kommuner.

Frågetecken
Helsingborgs Dagblad har fortsatt sin granskning och avslöjade vilka som hade gått och röstat. Det visade sig då att av Moderaternas 18 fullmäktigeledamöter så var det bara en enda som kunde masa sig iväg och rösta. Dom andra gjorde det bästa dom kunde för att hålla valdeltagandet nere. Av Liberalernas 3 ledamöter gick 1 och röstade. Av Kristdemokraternas 3 ledamöter gick 2 och röstade. Av Sverigedumokraternas 13 ledamöter var det 10 som gick och röstade och 3 som skolkade. Alla Miljöpartiets 3 ledamöter röstade, Alla Vänsterpartiets 3 ledamöter röstade och alla Centerpartiets 3 ledamöter röstade. Av Socialdemokraternas 19 ledamöter röstade 18 medan en var bortrest.

Allra helst inom Moderaterna var uppenbarligen stödet för en försäljning så lågt att deras ledamöter inte ens kunde besvära sig med att gå och rösta. Så mycket stöd för demokrati finns det inom det partiet. Man borde skämmas öronen av sig!

Tror inte Moderaterna på demokrati? Det var ju en moderatledd regering som införde lagen om kommunala folkomröstningar. Eller har man förlorat tron på det man själv infört? Moderaterna är en skam! Låt oss hoppas att Peter Danielsson åker ut med huvudet före vid nästa val.

Inga kommentarer: