fredag 31 januari 2020

Bye Bye Boris

» Slut på Januari

Månadens allra sista dag. Jag fick lite svårt för att bestämma mig för vad jag skulle ta för ämne för dagens Tyckeri. Så det blev som det blir ibland, jag tar ett antal korta synpunkter på några enkla frågor. Och eftersom Sex är en trevlig sysselsättning så valde jag ut sex ämnen att fundera över. Ni kan väl hålla med mig i några av synpunkterna i varje fall.

♥ Eins.  Jag ser att Vasaloppet har stora problem. Det är för varmt så det finns inte snö trots att det ska vara vinter nu. Det blir liksom inte samma sak att åka Vasaloppet på rullskidor! Men, det är kanske det vi får räkna med i framtiden. Medeltemperaturen stiger snabbt. Här nere i Skåne har det varit höst i princip hela den här vinter än så länge. Kanske är det talande att Vasaloppets huvudsponsorer är Preem och Volvo! Det säger en del...

♥ Zwei.  Flygskatt och Flygskam fungerar. Egentligen fungerar det svenska inrikesflyget bara tack vare att skattebetalarna subventionerar flygpassagerarna. Den lilla grupp av svenskar som flyger får sina biljetter subventionerade av kommunerna runt de lokala flygplatserna med belopp som vida överskrider vad Flygskatten inbringar. De flesta lokala flygplatserna existerar bara eftersom skattebetalarna pumpar in pengar i dom. En flygplats som är ett undantag är flygplatsen i Ängelholm (Helsingborg...). Den är nämligen privatägd sedan PEAB tagit över den - mot ett kontantbidrag från kommunerna. Men flygandet minskar så flygplatsen är nu hotad. Bergkvara har lagt ner flygbussarna till flygplatsen. Flygbolaget BRA ska "outsourca" flygandet till ett tyskt bolag så att man kan spara in på lönerna. Är det en förberedelse inför att man kommer att vilja ha skattepengar från kommunerna? Ta tåget!

♥ Drei.  ICA:s nya begrepp Stammis fick inte riktigt den start man hade hoppats på ICA-högkvarteret. I en obegriplig attack av girighet så införde man något nytt när det gällde att samla bonuspoäng. Antagligen hoppades man att ingen skulle reagera. Man passade på att införa att de bonuspoäng som inte resulterade i någon bonusutbetalning nollställdes vid varje månadsskifte. Ett system som väl ingen annan kedja kommit på tanken att införa. Nu blev protesterna så stora att ICA tvingats till delvis reträtt. Fortfarande nollställs saldot vid månadsskiftet, men småkunder får i varje fall lite enklare att få ihop någon bonus. Varför man överhuvudtaget kommit på tanken att nollställa saldot varje månad har dock inte framkommit. Protesterna kostade nog mer PR än Stammis-kampanjen var meningen skulle ge i förbättrad PR.

♥ Vier.  Jag läser i utmärkta Nyhetsmagasinet Syre att det gångna året inte var något bra år för Kungafamiljen. Enligt statistiken så har antalet godkända bugningar inför den Kungliga familjen sjunkit från 28.344 under 2018 till 22.999 under 2019. Kunskapen om hur man bugar har tydligen dessutom försämrats. För antalet icke-godkända bugningar ökade från 1.007 till 3.451 på bara ett år. För att en bugning ska vara godkänd enligt det kungliga reglementet ska huvudet hamna under de kungliga bröstvårtorna. Jag undrar om man får "köra upp på nytt" om man bugar reglementsvidrigt?

♥ Fünf.  Bland svenska "underhållare" ligger Filip (Hammar) och Fredrik (Wikingsson) mycket långt ner på min personliga popularitetslista. Mycket långt ner! Man får leta länge efter några som är mer töntiga och tramsiga än dessa två. Nu ser jag att Fredrik Wikingsson blivit av med körkortet efter en fortkörning på väg hem tillsammans med Filip Hammar.
- "Det var noll trafik, jag körde precis på gränsen för att de skulle ta kortet, jag har lite oflax."
- "Filip hade förhoppningar om att de skulle kunna krångla sig ur situationen. De kanske ändå låter det här passera eftersom de tycker att ”Alla mot alla” är ett trevligt tv-program."
Kommentarer från Fredrik Wikingsson och Filip Hammar som säger en hel del. Är dom verkligen så korkade att dom ens kommer på tanken att dom skulle behandlas annorlunda för att dom är kändisar?

♥ Sechs.  I morgon har britterna kapat förtöjningarna med den Europeiska kontinenten. Brexit är en realitet. Som EU-skeptiker känns det mycket kluvet. Jag röstade emot ett svenskt medlemskap i EU. Hade vi haft en omröstning i dag om samma sak hade jag med största sannolikhet även röstat Nej. Men, jag är mycket tveksam till om jag skulle röstat Ja till en svensk Swexit i dag. Det är nästan lättare att gå med än att gå ur. Britterna verkar tro att det ska vara lätt, men så kommer det inte att vara. Sedan underlättas min syn på saken av att Boris Johnson är en pajas. Bye bye britter!

Vi ses i februari!

Inga kommentarer: