söndag 26 januari 2020

Om offentlig service

» Moderater förnekar sig inte

I moderat ideologi så blir allt bättre bara någon tjänar pengar på det. Det gäller i princip allt. Går det att tjäna pengar, så ska någon tjäna dom där pengarna. Samhället kan sedan ibland tvingas att med skattepengar ta över resterna.

Jag tänkte ta upp ett exempel på detta från Skåne. Där Länstrafikbolaget kanske ska utsättas för konkurrens. Dvs ett företag är kanske villiga att konkurrera med Skånetrafiken på den mest lönsamma sträckan. Detta är alldeles utmärkt tycker det moderata regionrådet Carl Johan Sonesson. Han är bror till Christian Sonesson som med sina moderater styr Staffanstorp tillsammans med Sverigedumokraterna. Men vi börjar med en bakgrund.

Skånetrafiken
Skånetrafikens mest trafikerade sträcka är Helsingborg-Lund-Malmö. Motorvägen E6 på den här sträckan är dessutom överbelastad. Det finns alltså ett önskemål om att öka tågresandet ytterligare. I dag går här Öresundståg (som går Göteborg-Köpenhamn) och Pågatåg. Egentligen finns det två Pågatågslinjer Helsingborg-Malmö. Den gamla enkelspåriga linjen som går Helsingborg-Teckomatorp-Eslöv-Lund-Malmö och vidare till Ystad med entimmestrafik. Sedan går det Pågatåg på den nya dubbelspåriga Västkustbanan Helsingborg-Landskrona-Lund-Malmö och vidare till Trelleborg med halvtimmestrafik. Samt Öresundståg från Göteborg-Helsingborg-Landskrona-Lund-Malmö-Köpenhamn också med halvtimmestrafik. Dessutom SJ:s tåg Köpenhamn-Malmö-Lund-Helsingborg-Göteborg. Det är alltså fullt på spåren. Mellan Lund-Malmö håller man nu på att bygga 4-spår.

Vill man utöka kapaciteten så måste helt enkelt tågen ta fler passagerare. Alltså håller Skånetrafiken på att upphandla tvåvåningståg med större kapacitet för att sätta in i trafiken. Eftersom man vill att tågen ska kunna fortsätta till Köpenhamn ställer det lite speciella krav eftersom Sverige och Danmark har lite olika el- och signalsystem. Vilka tåg som helst kan inte köra i både Sverige och Danmark.

In stiger då Väte Rail. Ett privat bolag som kanske vill konkurrera med Skånetrafiken på deras mest lukrativa linje. På den här linjen kan det kanske gå att tjäna pengar, alltså är man villiga att träda in på banan. Och moderaten Carl Johan Sonesson verkar se positivt på det hela. Konkurrens är ju bra. Fast jag är lite tveksam själv.

Redan i dag är det alltså egentligen tre "konkurrerande" system. Pågatåg, Öresundståg och SJ på sträckan. Pågatåg och Öresundståg har dock i varje fall samma biljettsystem. Det kvittar vilket tåg man tar. Skillnaden är att Öresundstågen går fortare (dom stannar bara på de större stationerna) medan Pågatågen tar längre tid och stannar på mindre orter. Men SJ har ju ett eget biljettsystem så deras tåg är inget alternativ för pendlare osv. Ska nu ett fjärde system ge sig in i leken med ett tredje biljettsystem så kan inte jag se att det blir något bättre för pendlare osv. Väte Rail lovar nämligen ett "enklare biljettsystem". Inte blir det bättre för resenärerna.

Carl Johan Sonesson pekar på att det redan finns privata alternativ i form av t.ex. flygbussar till flyget i Ängelholm och Sturup som inte ingår i Länstrafiken. Fast det är ett dåligt exempel valt av Carl Johan Sonesson eftersom jag helt nyligen såg att flygbussarna till Ängelholm läggs ner. Dom lönar sig inte med minskat flygande.

Nä, Carl Johan Sonesson, låt eventuellt Skånetrafiken förhandla med Väte Rail om deras koncept (lokdragna tvåvåningståg istället för de tvåvåningsmotorvagnar som Skånetrafiken själva planerar) kan inlemmas i Skånetrafikens system. Men några konkurrerande system är inte resenärerna betjänta av. Det kvittar om en moderat politiker som vanligt tänder på alla cylindrar och blir överförtjust om någon tror sig kunna tjäna pengar på något.

Läs mer (tyvärr låsta artiklar):
Privat bolag vill ta över Skånes mest lukrativa tåglinje – kan spara miljarder till Region Skåne. - Helsingborgs Dagblad
Privat tågkonsortium lovar enklare biljettsystem. - Helsingborgs Dagblad
Regionledningen: Skånetrafiken mår bra av privat konkurrens. - Helsingborgs Dagblad

Inga kommentarer: