onsdag 22 januari 2020

Rapport från Riksdagen

» En seger och en framgång

Den rubriken kan låta lite motsägelsefull. Två frågor har rapporterats från den svenska Riksdagen och den svenska inrikespolitiken. Pengar till Välfärden och Kärnkraft.

Om vi börjar med pengar till Välfärden så har Vänsterpartiet gjort klart för den Rödgröna liberala regeringen att man faktiskt behöver stöd av Vänsterpartiet för att få igenom sin politik. Och då kan man inte nonchalant behandla Vänsterpartiet som en dörrmatta och tro att dom ska ställa upp på vad som helst. Nu har Vänsterpartiet fått Moderaterna och Kristdemokraterna att gå med på att det ska anslås ytterligare pengar till Välfärden i kommuner och regioner. Och Sverigedumokraterna har lovat att ställa upp för tilläggen också. Alltså kommer Regeringen att tvingas av en majoritet i Riksdagen.

Känn dig glad
Det är en skam för en Socialdemokratiskt styrd regering att det ska behövas att Vänsterpartiet får Moderater och Kristdemokrater med på spåret för att regeringen ska föra en socialdemokratiskt politik.

Däremot står det klart att Sverigedumokraterna misslyckats med sin populistiska tanke att tvinga Vattenfall att göra dåliga affärer. Bakgrunden är ju att Vattenfall beslutat att stänga de två äldsta reaktorerna i Ringhals. Dom är uttjänta och det skulle kosta alldeles för mycket att rusta upp dom och modernisera dom till dagens standard för att det ska vara en lönsam affär. Vad Sverigedumokraterna och de andra kärnkraftskramande partierna (Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna) inte vill förstå är att kärnkraft är en dyr energikälla. De svenska kärnkraftsreaktorerna börjar bli gamla. Dom börjar bli uttjänta. Att rusta upp dom och modernisera dom till dagens standard kostar för mycket. Likaså att bygga nytt. Det kostar för mycket!

Alltså kommer den svenska kärnkraften att försvinna allt eftersom de reaktorer som är i drift är uttjänta. Det handlar INTE om att avveckla kärnkraften (med förnuft.....) som folkomröstningen beslutade. Det handlar om de ekonomiska realiteterna för att kärnkraft, den är för dyr!

I Riksdagen hölls i dag en omröstning om Ringhals. SD ville tvinga Vattenfall att köra reaktorerna vidare fast Vattenfall inte vill detta. Något som Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna röstade Ja till. Lyckligtvis röstade Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet Nej och sparade många sköna miljarder för skattebetalarna, som SD med sina vänner istället ville kasta i sjön.

Alltså, en Seger för Vänsterpartiet och en Framgång för Verkligheten.

Läs lite mer:
Mer pengar till välfärden. - SVT
M har lagt sig helt. - Magdalena Andersson i SVT
Regeringen vann knappt om Ringhals – en röst skilde. - Sveriges Radio
Röstrysare om Ringhals. - Sveriges Radio

Inga kommentarer: