torsdag 23 januari 2020

Om Förintelsen och Porajmos

» Är det ena värre än det andra?

Samtidigt som Stefan Löfven gick på en rejäl mina i Sverige (apterad av Vänsterpartiet) så var faktiskt Stefan Löfven själv inte hemma. Stefan Löfven är nämligen i Israel för att delta i en internationell konferens som anordnats med anledning av att det nu är 75 år sedan koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau befriades av framryckande sovjetiska styrkor. Sverige kommer att arrangera en Förintelsekonferens i Malmö senare i år.

Älska din nästa
Detta får HD/Sydsvenskans trogna högerskribent Mats Skogkär till att konstatera att antisemitismen i Sverige tydligen kommer från Socialdemokraterna. Inom några andra grupper finns det inte någon antisemitism? I varje fall låter det så när man läser Mats Skogkärs ledare i dagens tidning: - Om detta må ni berätta, Löfven. Att ägna några rader åt antisemitismen inom andra grupper i Sverige bemödar sig inte Mats Skogkär till. Fast han kan ju inte kritisera Sverigedumokraterna till exempel sedan hans eget parti Moderaterna nu har konstaterat att SD är rumsrena i fortsättningen.

Låt oss alltså påminna om Ulf Kristerssons ursprungliga löfte till Hédi Fried som överlevde Förintelsen:

- "Mina värderingar är inte SD:s. Jag kommer inte samarbeta, samtala, samverka, samregera med SD".

Detta förvandlades till något annat och fick en annan betydelse när Ulf Kristersson satte sig i Jimmie Åkessons knä sedan han insett att det var hans chans att få makt:

- "När vi gick till val i Alliansen var det en fundamental förutsättning för Alliansens gemensamma arbete, att vi inte skulle ha något samarbete med Sverigedemokraterna. Alla vet också att det inte var ett krav som jag drev. Det var i grund och botten Centern och Liberalerna som drev det kravet."

Mitt tips till Mats Skogkär är att läsa sin kollega på HD/Sydsvenskan, Per T Ohlsson:

- "Sverigedemokraterna är helt enkelt inte ett parti som andra. Det märks allra tydligast i de forum och på de plattformar där vissa SD-sympatisörer sprider hat, hot och invektiv i en omfattning som saknar motsvarighet på andra håll. Här framträder, med förfärande tydlighet, partiets ursprung i nynazism och vit makt-miljöer."

Antisemitismen har funnits i ALLA kretsar i Sverige (och på andra håll). Det är inget socialdemokratiskt påfund även om Mats Skogkär och Sverigedumokraterna försöker sprida den myten. Antisemitismen har mycket gamla anor. Under kriget var dessa sjuka idéer vitt spridda inom många politiska partier. Och de finns fortfarande kvar på många håll.

Men nu tänker jag sticka ut hakan. Är antisemitismen något som är värre än t.ex. antiziganism eller islamofobi? När en hel del debattörer yttrar sig så verkar det så. Varje tecken på antisemitism tas upp som exempel på att det är farligt att leva som jude. Det är skrämmande! Men det är också antiziganismen och det utbredda hat mot muslimer som finns inom vissa kretsar i dag. Och som också har mycket gamla anor.

När vi i dag talar om Förintelsen så menar vi ett systematiskt utrotande av judar från Nazityskland. Men vi håller tyst om att Förintelsen handlade lika mycket om ett systematiskt utrotande av romer. Nazitysklands systematiska utrotning av romer (Porajmos) var lika effektiv som Förintelsen av judar. Uppskattningsvis hälften av alla romer som bodde i Europa mördades i koncentrationsläger eller arkebuserades bara. Uppskattningsvis hälften av de som mördades under det vi kallar Förintelsen var judar. Men det var ett lika systematiskt utrotande av romer, homosexuella, förståndshandikappade för att inte tala om krigsfångar osv.

Antisemitismen är ett stort problem på många håll i världen, inte bara i Sverige. Antiziganismen är ett likaså stort problem. Men det verkar på många debattörer som om detta inte ens existerar. Istället blåser man under dom sjuka tankarna genom olika lagstiftningar som tiggeriförbud osv. För att inte tala om ett växande hat mot muslimer som utsätts för hot och förföljelse från grupper som i dag anses rumsrena av Moderaterna och Kristdemokraterna.

Vi måste arbeta mot ALL form av rasism. Antisemitism, antiziganism, islamofobi osv. Men det är en diskussion som högerdebattörer som Mats Skogkär inte alls är intresserad av att föra. Den passar nämligen inte temat för hans debatt. För jag vill inte tro att han accepterar antiziganism eller islamofobin? Fast jag är inte helt säker!

Inga kommentarer: