lördag 28 december 2019

Låt flyget bli kvar i hangaren

» Om att ljuga med statistik

Det är uppenbart att Flygmaffian börjar känna att marken rämnar under fötterna. Allt fler börjar inse att ett obegränsat flygande är mycket skadligt för vår framtid på vår jord och inte hållbart. Och när marken skakar under fötterna är det bra att ta till anpassad statistik. Det ligger mycket i talesättet att det finns tre sorters lögner; Lögner, Förbannad dikt och Statistik. Läs det här citatet:

Utsläpp vid transporter
- "När Naturvårdsverket sammanställt statistiken över Sveriges utsläpp 2018 står det klart att koldioxidutsläppen från inrikesflyget minskade med 4 % jämfört med föregående år. Samtidigt ökar inrikes järnväg sina utsläpp med 7,3 %. Vem är det egentligen som tar ansvar för sina utsläpp?"

Det här kan vi alltså hitta i en publikation från flyglobbyn. Det där är naturligtvis siffror som i och för sig stämmer. Men ska man göra jämförelser så kan man inte jämföra bananer med krusbär. Låt oss alltså granska.

De totala utsläppen från tågtrafiken ökade från 41.000 ton till 44.000 ton eftersom trafiken ökade. Samtidigt minskade flygtrafiken så utsläppen minskade från 553.000 ton till 531.000 ton. Man kan då göra jämförelsen att de totala utsläppen från järnvägstrafiken var dubbelt så stora som minskningen från flygtrafiken. Eller också kan man göra jämförelsen att utsläppen från flygtrafiken totalt är 1200% större än de totala utsläppen från järnvägstrafiken. Totalt har flygtrafiken minskat med 10%, vilket resulterat i en minskning av utsläppen med bara 4%. Ett annat sätt att uttrycka en jämförelse är att poängtera att utsläppen som förorsakas per personkilometer är 40.000 gånger större om man flyger som om man tar tåget. Eller för att uttrycka det lite förenklat. En person som tar flyget Stockholm-Göteborg förorsakar lika mycket utsläpp som 40.000 resenärer som tar tåget samma sträcka.

Begreppet Flygskam, som är ett av årets nyord är fullt berättigat. Ta tåget i de fall där det är ett alternativ. Använd bara flyget där detta är enda alternativet. Ställ samtidigt krav på politikerna att göra tåget till ett realistiskt alternativ vid fler tillfällen. Kräv av politikerna att sluta subventionera flygresandet. Kräv av politikerna att man beskattar flygbränsle som annat bränsle.

Ta tåget, låt flyget stå kvar i hangaren där gör det minst skada.

Läs tokigheterna:
Hallå Sverige, det är dags att vakna nu! - Flyg24Nyheter.com

Inga kommentarer: