tisdag 10 december 2019

Ajöken JÖK:en?

» Bravo Jonas!

Slakten av Arbetsförmedlingen bromsas, och förändras förhoppningsvis, tack vare Jonas Sjöstedt och det hot om misstroendeomröstning mot Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark som Vänsterpartiet framfört. Min gissning är att ALLA är glada över att slakten bromsas. Allt från arbetslösa och anställda på Arbetsförmedlingen till kommuner och politiker av olika färger. Då med undantag av Centerpartiet och Almega alltså.

CUF:s Ida Alterå, som är Förbundsordförande för tokcentern i CUF, kommer med rådet: "Hoppa av om Löfven inte levererar, Lööf". Så mycket respekterar tydligen tokcentern demokratin. Inte ens Stefan Löfven kan nämligen genomföra dumheter om Riksdagen säger Nej. Men Ida är nog välkommen i den Brunblå sörjan om hon vill.

I och för sig är det underligt att partierna i denna Brunblå sörja (SD + M + KD) stödjer att stoppa slakten eftersom det är just den budget för 2019 som dessa tre partier drev igenom i Riksdagen som inledda nämnda slakt. Elisabeth Svantessons ökända servettskiss ni vet. Men antingen har man inom extremhögern dragit öronen åt sig när det börjar bära käpprätt åt skogen. Eller också ser man det bara som ett sätt att komma åt den Rödgröna regeringen. Motiven kvittar, slakten bromsas in i varje fall. Tack Jonas!

Jonas Sjöstedt
De flesta som kommenterar frågan är ganska eniga om att det är en stor framgång för Jonas Sjöstedt och Vänsterpartiet. Dels har man ju lyckats bromsa slakten även om den inte ställs in. Dels har man gjort klart för de fyra partierna bakom Januariöverenskommelsen att Vänsterpartiet inte är en dörrmatta. Centern och Liberalerna lyckades ju få in i överenskommelsen att Vänsterpartiet skulle hållas utanför allt inflytande. Samtidigt är man fullt införstådda med att hela JÖK:en bygger på att just Vänsterpartiet inte röstar emot. Nu har Vänsterpartiet visat att man inte kommer att acceptera vilka dumheter som helst. Dörrmattan är avskaffad. Bra Jonas!

Fast, det finns uppenbarligen i varje fall en kommentator som inte verkar ha fattat ett dyft. I Aftonbladet skriver Lena Mellin: Sjöstedt är kaosets stora förlorare. Uppriktigt sagt vet jag inte vilken planet Lena Mellin har befunnit sig på den senaste tiden. Men tydligen tror Lena Mellin att man från Vänsterpartiet räknat med att helt kunna stoppa AF-slakten. Eftersom det beslut som nu kommit innebär att det bromsas och förändras, inte stoppas, så skulle alltså Jonas Sjöstedt vara den stora förloraren. Lena Mellin tror alltså att Jonas Sjöstedt har förlorat mer än vad Centern har förlorat för att ta ett exempel. Kära Lena, det krävs mer för att kommentera politik! Hellre en sådan förlust än en hyllning från Lena Mellin!

Stefan Löfven
Jag tror att en av vinnarna också är Stefan Löfven. Han drar nog en suck av lättnad, och skickar en tacksamhetens tanke till Jonas Sjöstedt, nu slipper han genomföra Centerpartiets tokigheter. Samtidigt tror jag (hoppas jag...) att Stefan Löfven ser positivt på att Centerns och Liberalernas krav på att Vänsterpartiet skulle lämnas helt utan inflytande nu fallit när verkligheten tränger sig på.

Sedan får vi se vilka konsekvenser det inträffade får på samarbetet inom den Brunblå sörjan. Ebba Busch Thor har tydligen i varje fall bestämt sig för att bli dörrmatta till Jimmie Åkesson. Du är nog hur som helst mycket välkommen i Jimmie Åkessons famn. Jag har redan tidigare gett upp min tro på din moral. Bye bye, du har hamnat där du hör hemma Ebba!

Läs lite bakgrund och annat:
Hoppa av om Löfven inte levererar, Lööf. - Ida Alterå (CUF) i Aftonbladet
Sjöstedt är kaosets stora förlorare. - Lena Mellin i Aftonbladet
Regeringen backar om AF-reform. Nya nederlag hotar. - Helsingborgs Dagblad
Regeringen skjuter upp reform av Arbetsförmedlingen – efter misstroendehot. - Dagens ETC
AF-reform pausas – partier backar om misstroende. - Svenska Dagbladet
Kan både skratta och gråta – Löfven hade aldrig fått C att backa. - Göran Eriksson i Svenska Dagbladet
Beredda att förhandla med SD i alla frågor. - Ebba Busch Thor i SVT

Inga kommentarer: