torsdag 12 december 2019

Håll rent!

» Och...?

Moderaten Hans Wallmark går i en debattartikel i HD och Sydsvenskan ut och kritiserar Socialdemokraterna för att dom inte i tillräcklig omfattning tagit avstånd från några socialdemokratiska partier inom EU som han har synpunkter på. Främst handlar det om Malta och Rumänien och partiernas något tveksamma syn på vad demokrati innebär. Hans Wallmark är tydligen moderaternas utrikespolitiska talesperson, vilket kan förklara att han i sin debattartikel inte alls tar upp Moderaterna i Sverige och deras samröre med tvivelaktiga partier.

I debattartikeln, som har rubriken: - Nu måste de svenska Socialdemokraterna markera mot systerpartier i Europa, hävdar Hans Wallmark att "Stefan Löfven och Ann Linde väljer att prioritera taktik och kohandel framför att utgöra en tydlig röst för värderingar om demokrati, tolerans och rättsstat." Hans Wallmark tar som exempel på motsatsen Malta och Rumänien, två socialdemokratiska regeringar som är utsatta för grova beskyllningar om korruption. Kritik som är väl underbyggd. Naturligtvis ska man ställa krav på Socialdemokraterna i Sverige att ta avstånd och sätta press på sina systerpartier i dessa länder.

Men det känns lite magstarkt av en representant för Sveriges i dag tredje största parti som precis är på väg att förklara sig villiga till att bli stödparti till ett svenskt populistiskt och rasistiskt parti med sina rötter i nazismen. Man kan verkligen inte säga att Sverigedumokraterna är "en tydlig röst för värderingar om demokrati, tolerans och rättsstat". Tvärtom skulle jag vilja säga.

Sverigedumokratiska rötter
Sverigedumokraterna bildades 1988 av personer som var öppet nazistiska och rasistiska. De som bildade partiet kom bland annat från fascistiska Nysvenska Rörelsen, det högerextrema Sverigepartiet, rasistiska Bevara Sverige Svenskt, nazistiska Nordiska Rikspartiet och var gamla SS-veteraner. När Jimmie Åkesson gick med i Sverigedumokraterna var fortfarande nazisten Anders Klarström partiledare och partiet var öppet nazistiskt. Jimmie Åkesson valde alltså att gå med i ett nazistiskt parti! 2005 valdes han till partiledare och började försöka sudda ut den nazistiska profilen.

Observera orden "försökte sudda ut". Rötterna går inte att gräva upp hur lätt som helst. Dom fortsätter att gro och sprider sig upp i hela partiet. Hur mycket än Jimmie Åkesson försöker hålla en fasad av att ha rensat ut rasismen och nazismen ur partiet så frodas rötterna inom partiet. Läs tidningen Expos granskning av vad som skrivs och gillas i SD-vänliga grupper på Facebook. Expo har granskat 11 av de största grupperna på Facebook till stöd för Sverigedumokraterna och Jimmie Åkesson. 10 av dessa är slutna grupper som inte vem som helst kan läsa. Det är en enda lång lista av hat, hot om mördande och andra vidrigheter. Det är så att man blir illamående när man läser. Om ni har ett starkt hjärta så läs artikeln. Men ha en spypåse redo... Det här är grupper som befolkas av både SD:s svans och aktiva Sverigedumokrater.

Det är alltså detta parti som Hans Wallmarks eget parti är på väg att bygga upp ett samarbete med. Ett samarbete som redan finns uppbyggt i många kommuner men där Ulf Kristersson nu uppenbarligen vill bygga upp ett förtroendefullt samarbete med SD även på riksplanet. Jag tycker att Hans Wallmark ska rensa upp i sitt eget parti innan han försöker knipa politiska poäng med att kritisera andra.

Den nya Brunblå sörjan
Samtidigt som alltså Ebba Busch Thor nu deklarerar att Kristdemokraterna är villiga att förhandla med Sverigedumokraterna i alla frågor så går 16 ledande representanter för Liberalerna ut och deklarerar att om M och KD viker ner sig inför SD så gäller det inte Liberalerna. Liberalerna lierar sig INTE med Sverigedumokraterna! Liberalerna ställer inte upp i den Brunblå sörjan.

Hur som helst så har Ulf Kristerssons skandalösa löftesbrott till Förintelseöverlevaren Hédi Fried, som blev mycket ledsen och besviken på Ulf och Moderaterna, fått till följd att Ulf Kristersson nu har hoppat av utdelningen av stipendiet från Micael Bindefelds stiftelse till minne av Förintelsen. Meningen var att just Ulf Kristersson skulle dela ut stipendiet på Förintelsens Minnesdag den 27 januari. Ulf Kristersson har insett att det vore lite väl magstarkt av honom att ställa upp på detta bara månader efter att han inlett ett organiserat samarbete med nazismens arvtagare i Sverige. Om han insett detta själv, eller fått förklarat det olämpliga framgår inte?

Läs lite bakgrund och fakta:
Nu måste de svenska Socialdemokraterna markera mot systerpartier i Europa. - Hans Wallmark i Sydsvenskan
Det bör Löfven viska i örat på Europas paria. - Sigrid Melchior i Dagens Samhälle
Nazisterna som skapade SD. - Dagens ETC
Skjut en flykting – gör världen en tjänst. - Expo granskar Sverigedumokraterna på Facebook.
Hédi Fried: Besviken på Ulf Kristersson. - Dagens Nyheter
Ulf Kristersson hoppar av stipendieutdelning till minne av Förintelsen. - Dagens Nyheter
Delar inte ut Förintelsestipendium. - Sveriges Radio
Ebba Busch Thor: Beredda att förhandla med SD i alla frågor. - Expressen
Ni kan vika ner er – vi lierar oss inte med SD. - Aftonbladet Debatt

Inga kommentarer: