fredag 13 december 2019

Dokusåpor hotade

» Panik

Det har utbrutit panik i en stor del av Konungariket! En stor grupp medborgare kan nämligen inte längre följa Bonde söker fru och andra livsavgörande TV-serier. Något som naturligtvis är en stor skandal. Troligtvis kommer en extra riksdagsdebatt i ämnet att arrangeras. Vi kan förvänta oss stora (förhoppningsvis inte allt för våldsamma) demonstrationer runt om i Riket. De s.k. Röda västarna kommer att marschera under kravet: Giv oss TV4 åter!

TV4
Kontraktet mellan TV4-gruppen och Tele2:s ComHem har gått ut, och man kan uppenbarligen inte komma överens om nya villkor. Det hela kompliceras av att Tele2:s stora konkurrent Telia nyligen har köpt TV4-gruppen från Bonniers.

Mitt intryck av vad det handlar om är att Tele2 via ComHem nu vill ha bättre villkor för att visa TV4:s kanaler än vad man hade tidigare. Men man vill inte betala för detta. TV4-gruppen har erbjudit Tele2 att fortsätta visa kanalerna ytterligare en månad utan något avtal. Men det verkar som om Tele2 tror att man kan pressa fram bättre villkor genom att stänga ner TV4-gruppens kanaler istället. Enligt TV4 vill ComHem helt enkelt ha mer utan att betala mer.

Jag tror att ComHem (Tele2) biter sig själva i svansen genom sitt agerande. Utan att Telia behöver göra något så är man på väg att få mängder av nya kunder som ilsket byter ut ComHem mot Telia i sladden. Jag tror att man från Tele2 har räknat med att Telia/TV4 skulle vara så rädda för sitt rykte att man gick med på vilka villkor som helst för att slippa en konflikt. Tele2 har ju annonserat i helsidesannonser i tidningarna och försökt sprida sin syn på saken. Och där antyder man att grunden till konflikten är Telias köp av TV4-gruppen. Vilket inte har med saken att göra. Telia har inget emot att TV4:s kanaler visas även i konkurrerande utbud. Dom är dessutom förpliktigade att göra detta som ett villkor för att få genomföra köpet.

Kan vi istället ana en besvikelse hos Tele2 för att dom själva missat köpet? Jag tycker att Tele2/ComHem ska krypa till korset och acceptera de villkor som gäller för andra distributörer. Annars finns risken att den stora förloraren på konflikten blir ComHem som förlorar kunder.

Väx upp och uppför er inte som barnrumpor!

Inga kommentarer: