fredag 27 december 2019

Sluta dröm!

» Veckans citat, vecka 52

- "Det är inte seriöst, det är inte säkerhetsmässigt acceptabelt."

Vem säger så? Vem är det som sågas så totalt jäms med fotknölarna? Jag hittar citatet i en artikel i Svenska Dagbladets Näringslivsbilaga med rubriken: För sent stoppa stängning av Ringhals.

Kärnkraft
Citatet kommer från Lars Björnkvist, som är projektledare för stängningen av reaktor 2 vid Ringhals. En reaktor som nu är 50 år gammal. Omdömet handlar om de plötsliga kraven från Sverigedumokraterna, Moderaterna och Liberalerna om att stoppa stängningen av Ringhalsreaktorn. Det framgår klart att Lars Björnkvist tycker att Jimmie Åkesson, Ulf Kristersson och Nyamko Sabuni lever i en drömvärld.

Fast det är uppenbart att man har vaknat upp lite. Antagligen har de som begriper förklarat för herrarna och damerna inom de kärnkraftsvurmande partierna SD + M + L att skälet till att vi stänger ner kärnkraftsreaktorer är att dom helt enkelt inte lönar sig för kraftbolagen. Dom har blivit för dyra att hålla i drift. På senare tid har ju kärnkraftskramarna inom SD + M + L börjat tala om att man kanske måste subventionera kärnkraften för att den ska överleva. För det är den verkligheten som gäller. Kärnkraften är en för dyr energikälla. Ökade krav på säkerhet, ökade krav på att ordna med en säker slutförvaring av radioaktivt bränsle och andra radioaktiva rester från kärnkraftsdriften gör att kärnkraft helt enkelt inte lönar sig.

I Norden är det bara Finland som i dag satsar på kärnkraften. I Olkiluoto pågå sedan 2005 byggandet av en tredje reaktor. Denna skulle varit färdig för drift 2009. Den är fortfarande inte färdig... Den har drabbats av enorma fördyringar och förseningar där beställare och leverantör bråkar om vem som ska stå för stålarna.

Kärnkraft är en dyr och osäker energiproducent. Den är dessutom inte alls klimatneutral som kärnkraftskramarna påstår. När utsläppen från utvinning och bearbetning av uranet, bygget av kärnkraftsanläggningen, driften av kärnkraftsanläggningen, rivningen av den nu kraftigt radioaktiva anläggningen och slutförvaringen av allt avfallet är sammanräknat är det visserligen miljömässigt bättre än koldrift, men.....

Läs lite till:
För sent stoppa stängning av Ringhals. - Svenska Dagbladet

Inga kommentarer: