onsdag 18 december 2019

I dag är det Kakans dag

» Allt ska betalas en dag

Svensken blir allt mer skuldsatt. Extremt låga låneräntor och en ökad trend att handla på kredit riskerar att sluta i stora problem den dag räntan stiger. Redan i dag är det allt fler som hamnar hos Kronofogden. Alltså är det lämpligt att göra något.

Kronofogdemyndigheten
Ett exempel på åtgärd är att minska antalet som gör sina Internetköp på kredit och på avbetalning. Klarna, som är ledande på den marknaden, skickar allt fler till Kronofogden. Och det med allt högre belopp. På bara några år sedan 2016 har medianskulden på de skulder som Klarna skickar till Kronofogden ökat från 1.816 kronor till 4.375 kronor. Det är alltså inga jätteskulder, men det är Klarnas affärsidé att locka köparna att välja kreditbetalning och avbetalningar på ett antal månader. Detta gör man genom att ofta ha dessa alternativ överst och i förväg ikryssade.

Det är av denna anledning på väg lagregler som säger att det huvudalternativ för betalning som anges är att betala direkt och står överst och att kreditbetalningar som alternativ står underst. Inte att skjuta på betalningen. Men, det gillar inte Klarna. Det är ju på räntor och avgifter dom tjänar sina pengar. Hela affärsidén är hotad!

Jag förutsätter att Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) står på sig. Låt inte Klarna och dom andra lura eller locka kunderna till dyrare alternativ.

Läs lite mer:
Rekordmånga skulder till Klarna går till Kronofogden. - Svenska Dagbladet
Klarna i storbråk med regeringen om kreditköp. - Svenska Dagbladet
Regeringen har tyvärr inte förstått vad som utgör konsumentskydd online - Klarna försöker rädda affärsidén

Inga kommentarer: