torsdag 19 december 2019

Läget i vårt land

» Överskottsmålet

Ibland kan det vara nyttigt att läsa vad "meningsmotståndare" har för argument. Man kan få spännande sanningar när dom argumenterar. Låt mig ta ett exempel. I en debattartikel i Svenska Dagbladets näringslivsbilaga i dag argumenterar docenten Fredrik N G Andersson och professorn Lars Jonung, båda vid Lunds universitet, för att Sverige inte ska avskaffa det s.k. Överskottsmålet. - "Fyra missförstånd om överskottsmålet" skriver dom.

Stolt svensk flagga
- "Överskottsmålet, även kallat saldomålet, är ett mål för den offentliga sektorns finansiella sparande. Från och med 2019 är målet att den offentliga sektorns finansiella sparande, det vill säga inkomster minus utgifter, i genomsnitt ska uppgå till en tredjedels procent av BNP över en konjunkturcykel."

Så heter det formellt. Enkelt uttryckt handlar det alltså om att Staten (och kommuner och regioner) ska gå med vinst, och därmed betala av på skulderna. De som hävdar att det är dags att sluta följa "Överskottsmålet" hävdar att den svenska statsskulden nu är så låg (internationellt sett extremt låg) att det nu är skadligt med att fortsätta betala av på skulderna istället för att få fart på ekonomin. Men på den punkten håller alltså Jonung och Andersson som sagt inte med kritikerna. Det intressanta är kanske inte att dom tycker så, utan snarast kanske en del av argumentationen. En argumentation som man kanske inte hade förväntat sig från högerhåll. Lars Jonung var t.ex. ekonomisk rådgivare till dåvarande moderatledaren och statsministern Carl Bildt på 90-talet. Låt oss därför citera ett par utdrag från argumentationen.

"De offentliga investeringarna har ökat med 60 miljarder kronor under samma period och Sverige har bland de högsta offentliga investeringarna i Europa sett till andel av BNP. Den offentliga sektorn har således ökat både sina konsumtionsutgifter och sina investeringar under de senaste 20 åren."

"Hade vi valt en annan väg och inte sänkt skattetrycket hade vi haft 150–200 miljarder ytterligare att spendera på den offentliga sektorn. Det svenska folket prioriterade via sina folkvalda emellertid skattesänkningar före ytterligare utgiftsökningar."

"Svensk tillväxt har legat 0,5–1 procentenhet högre i förhållande till andra jämförbara länder under 2000-talet. Vi har i dag den högsta sysselsättningen och den lägsta arbetslösheten sedan slutet av 1980-talet bland inrikes födda. Även bland utrikes födda med högre utbildning är siffrorna höga."

Läs dom där citaten. Och lägg dom på minnet. Nästa gång du hör moderaten Elisabeth Svantesson eller någon annan högergnällfis klaga på hur uselt det är i Sverige så berätta om hur bra det är och hur bra det egentligen går. Och att om man inte sänkt en massa skatter så hade det varit ännu bättre.

Inga kommentarer: