söndag 29 december 2019

Snart slut på året

» Den Sverigedumokratiska svansens brist på omdöme

Något som verkligen präglar den svenska politiska debatten i dag är den Sverigedumokratiska svansens totala brist på omdöme. Inspirerad av den officiella historiebeskrivningen från det Sverigedumokratiska partiet sprider dessa Sverigedumokratiska troll och supportrar hot, rasism, lögner och allmän dynga på nätet.

För några dagar sedan avslöjade Henrik Schyffert hur han och Nour El Refai förföljts av rasistiska kommentarer om deras gemensamma nyfödda son Sami.

- "Era satans rassetroll SD-svin!"

Är hans kommentar. Inspirerade och underblåsta av den Sverigedumokraternas invandringskritiska agendan tycker medlemmar i den Sverigedumokratiska svansen att det är helt OK att sprida vilken skit som helst.

Det finns dom som reagerar. Men roten till allt det onda håller tyst. Formellt tar Sverigedumokraterna avstånd, men det är ett väldigt tyst avståndstagande. Snarast låter man pestspridarna hållas. När människor kallas ohyra på Facebook måste vi agera skrev Linnéa Claeson i Aftonbladet. Men från den Sverigedumokratiska ledningen är det tyst. I de Sverigedumokratiska medierna är det tyst.

De Sverigedumokratiska rötterna
När tidningen Expo granskade vad som spreds i olika grupper på Facebook till stöd för Jimmie Åkesson och Sverigedumokraterna (oftast inom stängda grupper på Facebook som inte är öppna för alla) blev upprördheten inom antirasistiska och liberala grupper stor. Men Sverigedumokratiska, Moderata och Kristdemokratiska medier höll tyst. Snarast fortsätter man att förvanska verkligheten. Istället ställer idag de nya stödpartierna (M + KD) upp och hjälper Sverigedumokratiskt närstående media att sprida smörja. Ebba Busch Thor ställer naivt upp för intervju med SD:s Nyheter Idag som om detta skulle vara vilken "tidning" som helst. Vi väntar nu på att hon även ställer upp för intervju i Arbetaren eller varför inte Gnistan?

Snarast är det så att Sverigedumokratiska grupper censurerar kritiska kommentarer men låter dyngan och hoten ligga kvar. Detta medan Sverigedumokraterna närstående sajter fortsätter att förvanska verkligheten.

Ärkeliberalen Per T Ohlsson drar slutsatsen Ett politiskt särfall i sin krönika i Sydsvenskan / Helsingborgs Dagblad i dagarna. Det här citatet från Per T Ohlssons tankar äger sin riktighet:

- "Sverigedemokraterna är helt enkelt inte ett parti som andra. Det märks allra tydligast i de forum och på de plattformar där vissa SD-sympatisörer sprider hat, hot och invektiv i en omfattning som saknar motsvarighet på andra håll. Här framträder, med förfärande tydlighet, partiets ursprung i nynazism och vit makt-miljöer."

Och han fortsätter:

- "Ebba Busch Thor och Ulf Kristersson verkar inte reflektera närmare över riskerna med att så att säga vifta in den här svansen i rummet, men numera kan de ta del av grundlig dokumentation genom såväl tidskriften Expo som ansedda Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI. Gör de det kommer de antagligen att bli lika förskräckta som andra anständiga politiker med demokratiska grundvärderingar. För i dessa vedervärdigheter ryms huvudanledningen till att Sverigedemokraterna bör hållas på armlängds avstånd, oavsett om partiet har 15, 20 eller 25 procents stöd."

Moderaternas förfall
Tyvärr verkar Per T Ohlsson överdrivet optimistisk över Ulf Kristerssons och Ebba Busch Thors tankeförmåga. Båda verkar i dag vara helt inställda på att enda sättet att komma till makten är genom att utplåna sina egna partier till att bli små stödpartier till Sverigedumokraterna.

Han är dock inte ensam inom den svenska liberalismen för att undra över omdömet hos Ebba Busch Thor och Ulf Kristersson. I Dagens Nyheter tycker Peter Wolodarski att Ulf Kristersson ska erkänna att han brutit sitt gamla löfte och nu öppnar upp för Sverigedumokraterna. I Helsingborgs Dagblad konstaterar Ingrid Runsten att det blir som ute i kommunerna, Ulf Kristersson och Moderaterna blir stödpartier till Sverigedumokraterna.

Men även inom moderata kretsar ökar oron. I ett par artiklar i Svenska Dagbladet oroar sig John Falkirk och Annie Reuterskiöld över vad som händer med Moderaterna (och Kristdemokraterna). Dom inser att Moderaterna och Kristdemokraterna försatt sig i en ohållbar situation. Självutplåning är ingen långsiktigt hållbar strategi. Att bli små stödpartier till ett stort rasistiskt parti med sina rötter i nazismen är ingen framgångssaga. Fast man ser i dom här kretsarna tyvärr även möjligheterna.

Den nya SD-alliansen
Samlade länkar att läsa och begrunda:
Ett politiskt särfall. - Per T Ohlsson i Helsingborgs Dagblad
Schyffert rasar mot rasistiska kommentarer: SD-svin. - Aftonbladet
När människor kallas ohyra på Facebook måste vi agera. - Linnéa Claeson i Aftonbladet
Skjut en flykting – gör världen en tjänst. - Tidningen Expo
SD:s politiska censur. - Från Facebook
Så fejkar Fria Tider en korrekt nyhetsartikel. - Dala-Demokraten
En kulturkamp jag vill se mer av. - Ebba Busch Thor i Nyheter Idag
Stå för att du öppnar mot SD, Kristersson. - Peter Wolodarski i Dagens Nyheter
Som i Bjuv, Kristersson. M blir stödpartiet. - Ingrid Runsten i Helsingborgs Dagblad
Moderaternas mörka år: Det är värre än S-krisen. - Svenska Dagbladet
Missnöjet gror under ytan i Moderaterna: Juholt-läge. - Svenska Dagbladet
Borgerliga och SD bör omdana public service. - Carl-Vincent Reimers på Näringslivets Medieinstitut

Kom inte en annan dag och säg att ni inte var varnade!

Inga kommentarer: