fredag 20 december 2019

Ta ansvar

» Bygg nya stambanor

Regeringen har bjudit in riksdagspartierna för att diskutera utbyggnad av kapaciteten på stambanorna Stockholm - Göteborg / Malmö. Tyvärr har man inte bjudit in Sverigedumokraterna, jag tycker man skulle gjort det och tvingat dom att ta ställning och ta ansvar. Men, Moderaterna och Kristdemokraterna har låtit Stockholmsfalangerna i partiet råda och har vägrat att ens diskutera frågan.

Hur Moderaterna har tänkt att lösa de akuta kapacitetsbristerna på järnvägarna vet jag dock inte. Det är överfullt på spåren! Det går inte att pressa in fler tåg på spåren. Tågresandet ökar när allt fler inser hur bekvämt det är och vilka miljöproblem flyget innebär. Det överfullt på spåren av godståg, regionala tåg och snabbtåg. Effekten är att snabbtågen inte kan hålla full fart eftersom man hamnar bakom långsamma godståg. Allra minsta försening får enorma spridningseffekter eftersom det är överfullt. Men som sagt, Moderaterna och Kristdemokraterna i Stockholm vill inte ens diskutera en lösning.

Satsa på järnvägen
Observera att det är partiledningarna i Stockholm som styr. Ute i landet ser man problemen och ser möjligheterna med att bygga nya stambanor för snabba tåg som samtidigt kan förbinda nya orter. Något som samtidigt ger bättre plats på de gamla stambanorna för regionala tåg och godstrafiken. Den ökande godstrafiken behöver också mer utrymme. Regionala trafiken behöver mer utrymme. Men partiledningarna för Moderaterna och Kristdemokraterna tackar Nej till att diskutera en lösning som egentligen redan skulle ha varit igång.

Det är en skam för partier som kallar sig seriösa att inte ens vilja komma och diskutera. Att kämpa för att fortsätta bygga motorvägar är man villiga till (Förbifart Stockholm t.ex.). Att kämpa för att trots minskat flygande bygga ut Arlanda flygplats är man villiga till. Men att lösa kapacitetsbristen i en ökad järnvägstrafik, det vill man inte ens diskutera.

Det ligger mycket i det när Erik Magnusson i HD/SDS analyserar det hela och kommer fram till: - "M tar Stockholms parti i tågfrågan!" Moderata och kristdemokratiska politiker runt om i Sverige slåss för en utbyggnad men får inte längre någon respons från Stockholmsmaffian. Det är som den förra moderatledaren Anna Kinberg Batra trodde: Stockholmare är smartare än lantisar. Är det någon som tar det yttrandet på allvar?

Sätt igång och bygg! Vi kan gärna diskutera hur fort tågen ska köra. 250 km/tim eller 320 km/tim? Det första alternativet är billigare att bygga, men om jag förstått det rätt så är det senare alternativet i sin tur billigare att underhålla eftersom det är olika principer. Men, kapaciteten MÅSTE ökas. NU!

En del läsexempel:
Finansieringsförslag för snabbtåg klart. - Helsingborgs Dagblad
En paus för höghastighetståg kan slå hårt mot Skåne. - Helsingborgs Dagblad
Sverige har inte råd att inte investera i ny järnväg. - Helsingborgs Dagblad
M vill inte förhandla om snabbtågen - Sveriges Radio
400 miljarder kronor senare. - Stockholms syn på saken i Svenska Dagbladet

Inga kommentarer: