tisdag 31 december 2019

Goda nyheter

» Farväl 2019

Tidningarna är fyllda av tillbakablickar på det gångna året. Höjdpunkter och skamfläckar under året som gått ältas från alla möjliga perspektiv. Själv tänkte jag avsluta året med goda nyheter och hoppas att det kommande året också blir fullt av goda nyheter.

Men, först och främst vill jag deklarera att jag inte kommer att bjuda på något nyårsfyrverkeri här på Sven Tycker. Allt eftersom jag blir äldre blir jag allt mer övertygad om att all försäljning av fyrverkerier och smällare ska vara förbjuden om inte köparen har polistillstånd för att skjuta iväg fyrverkerier. Polistillstånd ska vara förknippat med krav på genomgången utbildning och en klart definierad tid, plats och ändamål. En allt för stor del av användningen idag handlar om ansvarslösa ungar och ungdomar som tror att det hela är en leksak. Som helt uppenbart saknar föräldrar med tillräcklig styrka eller intresse. Samtidigt som dom själva totalt saknar omdöme. Alltså blir det inget animerat fyrverkeri här på Sven Tycker heller.

Vindkraft
Över till de goda nyheterna. Den svenska exporten av elström slår rekord. Den svenska nettoexporten (export - import) blir för 2019 hela 25,8 terawattimmar (TWh). Det motsvarar vad tre fulla kärnkraftsaggregat producerar under ett år. Den mesta exporten av svensk el går till Finland medan den import vi gör vid andra tillfällen främst kommer från Norge.

Att den svenska elexporten sätter nya rekord, det är en ökning med 50% sedan förra året, beror främst på en rejäl utbyggnad av vindkraften som ökat med 17% till 19,5 TWh och idag ger oss 12% av den totala elproduktionen. Solelen har ökat ännu mer, med 53%, men är fortfarande bara en mindre del av svensk elproduktion. Sol- och Vindkraftsel fungerar i dag ekonomiskt på egna ben. Allt eftersom utbyggnaden fortsätter blir produktionen allt mer ekonomiskt lönsam. Möjligheterna för solel är stora. Egentligen bör ju till exempel i stort sett alla hus där det är fysiskt möjligt ha solpaneler på taket. Jag är övertygad om att det är dit vi är på väg.

Byggandet av stora vindkraftsparker ute i havet tar fart och kommer att stå för en stor del av den svenska elproduktionen. Samtidigt kommer rapporter från stora kolkraftländer ute i Europa att produktionen med kol minskar kraftigt allt eftersom klimatneutrala produktionssätt vinner mark. Det står också allt mer klart att kärnkraften inte är en ekonomiskt framkomlig väg. Kärnkraften klarar sig helt enkelt inte utan subventioner. Kärnkraftskramarnas uppvaknande på senare tid bygger på att kärnkraftselen ska subventioneras. Den lönar sig inte och behövs inte.

Visst är det skönt att kunna komma med goda nyheter.

Läs mer:
Rekordår för svensk elexport. - Svenska Dagbladet

Tänk på att ett nytt år innebär nya möjligheter. Ta tillvara alla dessa möjligheter och skapa ett bättre liv för både dig och andra.

GOTT NYTT ÅR

Inga kommentarer: