tisdag 17 december 2019

Gynna sina egna

» Pengarna styr

Visst är det så att det är pengarna som styr. Den som har gott om slantar kan lätt köpa sig ett bättre liv. Om man blir lyckligare av alla pengarna är väl inte lika självklart. Det skapar bekymmer också. Låt mig börja med ett udda exempel. Tamara Ecclestone (dotter till den brittiske miljardären Bernie Ecclestone som äger rättigheterna till varumärket Formel 1) har haft inbrott i sin lilla lya i Kensington i London. Den lilla lyan har bara 57 rum, så man misstänker att inbrottet är ett insiderjobb. Hur skulle dom annars veta var dom skulle leta? Totalt har stackars Tamara blivit av med smycken för 600 miljoner kronor. Hur lyckas hon använda så mycket juveler? Detta är bara nämnt för att visa att det förekommer kriminalitet på andra håll än i Sverige.

Sjukvård
Dagens Nyheter har granskat hur offentligt finansierade privata vårdgivare behandlar patienter som har en privat sjukvårdsförsäkring. Det visar sig då att nio av de tio vårdgivare som granskats låter den som har en privat sjukvårdsförsäkring gå före i kön. Observera att det alltså handlar om vård som betalas med våra gemensamma skattepengar. Det moderata styret i Stockholm har som mål att privatisera vården i så stor utsträckning som möjligt. En majoritet av primärvården drivs redan i dag av kommersiella företag med syfte att tjäna så mycket pengar som möjligt. Och man drygar alltså ut vinsten genom att låta de som betalar extra för sig gå före i kön. Inte för att dom har större medicinska behov, utan för att dom kan betala extra förutom skattepengarna.

Nu vill Socialminister Lena Hallengren göra ett nytt försök att i Riksdagen få igenom att lagförslag som förbjuder offentligt finansierade vårdgivare att låta de med privata sjukvårdsförsäkringar gå före patienter som har större medicinska behov i kön. I maj 2017 röstade de fyra Högerallianspartierna och Sverigedumokraterna gemensamt ner ett tidigare lagförslag med den innebörden. Men, när man nu har svart på vitt hur det fungerar har man för avsikt att på nytt lägga fram ett lagförslag som förbjuder offentligt finansierade vårdgivare att låta den som har pengar gå före patienter med större behov men utan pengar. Eventuellt verkar Sverigedumokraterna den här gången luta åt att rösta för.

Men, Moderaterna kommer garanterat att kämpa vidare för att låta pengarna styra och inte behoven. Det är ju deras väljare som kan smita före i kön.

Läs lite mer:
Patienter med privat sjukvårdsförsäkring går före. - Dagens Nyheter
Hälso- och sjukvårdsdirektören bekräftar: Försäkringspatienter tränger ut vanliga - Dagens Nyheter
Socialministern vill förbjuda att försäkringspatienter går före. - Dagens Nyheter

Inga kommentarer: