tisdag 8 oktober 2013

Om Europa och Moderaterna

Festung Europa: Efterdyningarna efter den senaste katastrofen utanför den italienska ön Lampedusa fortsätter. Ett antal vittnesmål berättar om att flera båtar passerat förbi (och cirkulerat runt) utan att ingripa och hjälpa till. Troligtvis beroende på en lag som ultrahögern tillsammans med Berlusconi infört i Italien och som gör det till ett brott att hjälpa "illegala invandrare". Fiskare som skulle hjälpa en båt med flyktingar som befinner sig i sjönöd skulle alltså kunna straffas för detta trots att internationella lagar kräver att ALLA är skyldiga att hjälpa någon i sjönöd. Och EU satsar alltså intensivt på att skapa en effektivare övervakning av Medelhavet så att man mycket tidigare kan upptäcka mindre båtar med flyktingar. Och detta med målet att förhindra att dom hinner komma så långt ut från den afrikanska kusten utan istället kan skickas tillbaka. Festung Europa blir en allt mer uppenbar verklighet. Stoppa flyktingarna innan dom lyckas ta sig till Europa och söka asyl. Stödet för denna politik är stort bland de ledande politikerna inom EU. Och Norge är nästa land i Europa som släpper in den främlingsfientliga högern i Regeringen!

Bokslut Fredrik: Svenska Dagbladets Näringslivsbilaga har gjort ett bokslut efter nio år som gått sedan Högeralliansen bildades. Bokslut Högeralliansen listar 7 olika "reformer".
1/ Fler bilprovare. Sedan marknaden avreglerades ersattes det statliga monopolet av ett oligopol. (Och kan vi tillägga så har priserna ökat rejält).
2/ Jobbcoacher gav liten effekt. En av Arbetsförmedlingens dyraste insatser. (Det har i varje fall skapat jobb för jobbcoacher).
3/ Järnvägen väntar på nya operatörer. Efter avregleringen har marknaden i princip stått still.
4/ Fler hembiträden med RUT. Antalet städfirmor har exploderat, men inte antalet städare. (Och vi som inte har råd att hyra en städerska är naturligtvis överlyckliga över att i varje fall kunna hjälpa till att betala grannens städerska).
5/ Fler byggare efter ROT. Men till ett pris på över 40 miljarder kronor. (Och vi som bor i en hyreslägenhet är naturligtvis överlyckliga över att kunna hjälpa till att subventionera villaägarens standardhöjning så att han kan sälja huset till ett bättre pris).
6/ Omreglering gav fler apotekare. Det tunga argumentet bakom försäljningen av Apoteket handlade om tillgänglighet. (För servicen vad det gäller apotekens viktigaste uppgift, dvs att sälja mediciner, har försämrats).
7/ Etableringslotsar ska granskas. Lukrativ inkomstkälla för företag, men bidragit till få jobb för de nyanlända. (Ett av många fiaskon i försöken att minska arbetslösheten. Den har ökat från 6% till 7,9%).
Observera att all text är ett direkt citat från Moderattidningen Svenska Dagbladet, med undantag för texten inom parentes.

Tobias "Klavertrampet" Billström: För övrigt såg jag vår Moderata Utvisningsminister Tobias Billström i TV kommentera sitt klavertramp att köpa 30.000 aktier i konkurshotade Northland Resources några dagar efter att Högeralliansregeringen fått information om att en räddningsaktion planerades och några dagar innan samma Högeralliansregering beslutade om att godkänna räddningsaktionen. Svaret var ett Goddag Yxskaft! Tänk att en välutbildad minister inte begriper att man överhuvudtaget inte sysslar med den sortens aktieaffärer när man är minister. Oberoende av om han hade någon insiderinformation eller inte.

Inga kommentarer: