tisdag 22 oktober 2013

Snott från tidningen

Bäst i världen - på att sälja mordvapen: I HD i dag recenserar Sören Sommelius boken Fred Säkerhet Försvar av Lars Ingelstam och Anders Mellbourn. Ett par citat här säger egentligen mycket mer än vad jag själv skulle kunna producera. - "Sveriges insatser inom FN marginaliserades. Biståndets karaktär förändrades. Och folkhemmets sociala skyddsnät och solidaritet med utsatta föll i spillror. Klassklyftorna mellan de som har och de som inte har växte dramatiskt" är ett sådant citat. - "Det kalla krigets slut medförde omvälvande förändringar i världen och i Sverige. Sverige blev 1995 medlem av EU. Den alliansfria politik som hållit Sverige utanför krig övergavs och ersattes av ett informellt agerande på Natos uppdrag, i synnerhet i Afghanistan. Värnpliktsarmén upplöstes och ersattes av en än så länge dåligt bemannad yrkesarmé" är ett annat sådant citat. Ännu ett är detta: - "Sverige var under många år hängivet FN:s ideal. I dag är det i stället EU och Nato som gäller och Sverige sänder inte längre fredsbevarande trupper i FN-regi till konfliktområden, trots att behoven är större än någonsin". Och slutsatsen har blivit: - "I stället har Sverige blivit ett militant och militariserat land, vars vapenexport formligen exploderat. Under allt mer ohederliga former, som Saudiaffären 2012, har Sverige nu högst vapenexport per capita i världen, följt av Israel och USA". Det finns all anledning att fundera, läsa och fundera igen - och att handla! Själv känner jag en lätt skam.

På barrikaderna: Ett annat kort citat hittar jag också i Helsingborgs Dagblad. Ett gammalt citat som är ännu mer aktuellt i dag. - "Förr stod folk på barrikaderna för frihetens skull. Nu står de på barrikaderna för fritidens skull." Yttrat av den tyske skådespelaren Werner Finch som levde 1902-1978. Redan på den tiden kunde man alltså tänka i dom banorna. Och det har ju verkligen inte blivit bättre sedan dess.

Meningsfull bevakningsnivå? Slutligen läste jag Aftonbladet i dag. Och av Sportbilagan drog jag slutsatsen att Sverige tydligen ska spela en fotbollsmatch mot Portugal - om 3½ vecka ungefär. Och detta motiverade en bevakning på 9 sidor! Själv funderar jag lite lätt om detta är en tillräckligt motiverad betydelse för detta. Samtidigt letade jag förtvivlat i ett antal tidningar under dagen efter bevakningen av bidragsskandalen på Utrikesdepartementet. Men i sedvanlig ordning kan vår ledande silikonpolitiker Calle Str... f'låt Bildt helt komma undan kritisk bevakning. Den mannen är en naturbegåvning.

Inga kommentarer: