lördag 5 oktober 2013

Djupa politiska grubblerier

Det femtioelfte jobbskatteavdraget: Stödet för ännu ett Jobbskatteavdrag hos svenskarna är tveksamt. Och det oroar naturligtvis Högeralliansens vänner eftersom det var detta som skulle köpa de röster som behövs för att vinna valet nästa år. Men Expressens undersökning är oroande. Högeralliansens megafon K-G Bergström drar en hel del slutsatser av undersökningen. Bland annat att de Rödgröna har större inflytande över opinionsbildningen! En synpunkt som nog bara kan framföras av den som ser kritik av Högeralliansen som partisk medan att snällt vidarebefordra deras egna "sanningar" är neutral ren information. I den undersökning som gjorts har han synpunkter på att man använt ordet "något lägre skatt" istället för att precisera beloppet. Själv tycker jag man kunde frågat "lånar pengar för att sänka skatten till de som redan har det gott ställt istället för att satsa pengarna på sjukvård". Som sagt, opinionsundersökningar är alltid spännande. Det första man ska titta på är hur frågan har ställts. Det styr nämligen svaret.

Väljarundersökningarnas Mekka: Och så fortsätter väljarundersökningarna naturligtvis att strömma in. All media med självaktning måste naturligtvis ha sin egen undersökning som publiceras regelbundet. Och när de olika opinionsinstituten tagit slut så låter man någon göra en sammanvägning av alla de andra undersökningarna. I dag tar vi en titt på Expressens undersökning. Och den skiljer sig inte radikalt från de andra. De Rödgröna har ett rejält övertag (49,9% - 39,0% i denna undersökning). De Rödgröna växer sakta, men fördelningen mellan partierna varierar. I Expressens undersökning är det Socialdemokraterna som är vinnaren med 33,2% (+1,5) medan Miljöpartiet står stilla på 10,1% och försvarar sin plats som den tredje maktfaktorn i landet medan Vänsterpartiet tappar lite till 6,6% (-0,5) men dom är fortfarande med god marginal Sveriges 5:e största parti, klart större än de tre Moderata röstboskapen. På den Blå sidan är Moderaterna denna gång vinnaren med 26,6% (+1,5). Men det sker på röstboskapens bekostnad. Folkpartiet på 5,2% (-1,4) är denna gången den stora förloraren men dom håller sig fortfarande med god marginal över strecket. Kring strecket turas Centerpartiet på 4,2% (-0,3) och Kristdemokraterna nu på 3,1% (-0,6) om i de olika undersökningarna om att ligga under strecket. Och på den blå sidan tappar även Sverigedemokraterna lite till 9,9% (-0,2). Som tidigare skulle De Rödgröna få en rejäl majoritet i Riksdagen och S + Mp utan V blir klart större (43,3%) än hela Högeralliansen (36,0%) eftersom Kristdemokraterna åker ut.

Lata regeringsledamöter: Våra Högerministrar är dåliga på att sköta sitt jobb. En av arbetsuppgifterna är att besvara interpellationer från riksdagsledamöter, och detta ska ske inom 14 dagar. Men en del ministrar verkar ha satt i system att dröja med att besvara interpellationerna. Bland annat Anders Borg verkar ha satt i system att inte besvara frågorna i tid. 91% av de 54 frågor han fått har besvarats för sent. En siffra han delar med redan avpolletterade Gunilla Carlsson. Riktigt usla är också Annie Lööf, Carl Bildt och Anna-Karin Hatt som alla tre knappt klarat av att besvara 1/4-del av interpellationerna i tid. Riktigt beröm ska Lena Adelsohn Liljeroth, Nyamko Sabuni och Birgitta Ohlsson ha för att dom faktiskt sköter sitt jobb och besvarar alla interpellationerna i tid. I genomsnitt har en majoritet, 53%, av alla interpellationer inte besvarats i tid. Skärpning! Demokrati kräver att man respekterar reglerna och kräver att man hela tiden arbetar för att försvara den.

Svinen avslöjar sig: Ibland avslöjar sig svin på direkten. Under eftermiddagen attackerades en utställning från Läkare utan Gränser i Gallerian i Stockholm av ett par maskerade medlemmar av nynassarna i Svenska motståndsrörelsen. Dom slängde rökbomber och kastade flygblad. Har man inga argument att framföra i en demokrati så betar man sig som de svin man är istället. Kan ni inte bara krypa tillbaka under den sten ni kom ifrån! Läst hos Aftonbladet, SVT, Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter.

Inga kommentarer: