söndag 13 oktober 2013

Fredriks fiasko

Jag älskar väljarundersökningar: Jag tror inte att jag behöver upprepa detta för trogna läsare av Sven Tycker, men jag älskar väljarundersökningar! Inte för att jag tar dom på allvar, men det är kul att läsa alla kommentarer som förståsigpåare kommer efter marginella förändringar i opinionen, förändringar som ligger långt innanför felmarginalen. När partiet ökat 0,2 procentenheter kan en välbetald partisekreterare kommentera uppgången med hur duktiga dom varit på att få ut sitt budskap. Medan motsvarande minskning alltid skylls på att media inte presenterat politiken på ett tillräckligt positivt sätt. I dag är det hur som helst Svenska Dagbladet som presenterar sin månatliga undersökning som görs av Sifo. Och egentligen innehåller denna bara två förändringar som inte bara är en piss i Atlanten. Medan Miljöpartiet tappat till 7,9% (-2,1) så har Socialdemokraterna ökat lika mycket till 35,6% (-2,1). För övrigt är alla förändringar mindre än 0,5 procentenheter. Moderaterna ligger nu mer än 10 procentenheter efter Socialdemokraterna på 25,0%. Vänsterpartiet står stilla på 6,4% och Folkpartiet tappar ner till 6,0%. De båda andra Moderata röstboskapen kämpar förtvivlat kring 4%-spärren. Centern ligger under på 3,8% medan Kristdemokraterna precis klivit över på 4,0%. Och detta trots att båda partierna precis haft sina ting. Sverigedemokraterna ligger tyvärr högt på 9,7%. Ett val med dessa siffror skulle gett de Rödgröna partierna egen majoritet i Riksdagen. Socialdemokraterna skulle ensamma blivit större än hela Högeralliansen. Miljöpartiet är i opinionen större än Centern + Kristdemokraterna och Vänsterpartiet är större än Folkpartiet. Det är alltså en rejäl kris för Högeralliansen där främst röstboskapen är på väg att utplånas. De tre partierna underdånighet mot Fredrik Reinfeldt och Anders Borg håller på att skapa ett nytt politiskt landskap i Sverige. Medan först och främst Annie Lööf och Göran Hägglund håller på att utplåna sina partier är alltså Fredrik Reinfeldt på väg att förlora makten.

Dagens citat: - "Jag är en Stridshingst" sagt av Fredrik Reinfeldt apropå raset i opinionen. Fast det är inte som en stridshingst han uppför sig just nu utan snarare som ålderstigen sömngångare med ålderskrämpor.

Gårdagens citat: Det måste vara Israels premiärminister Benjamin Netanyahu som kläckte ur sig: - "Jag tror att om det iranska folket fick välja så skulle de klä sig i jeans. De skulle lyssna på västerländsk musik och ha fria val". Och omedelbart fylldes nätet med bilder på iranier som går klädda i jeans. Alla israeliska spioner som finns i Iran verkar vara dåliga på att rapportera hem. Varför iranier skulle vilja lyssna på just västerländsk musik vet jag inte. Och dom fria valen har funnits i Iran. Men 1951 störtade CIA den demokratiska regeringen i Iran under Mohammad Mossadeq. Allt för att USA hellre ville ha tillgång till den iranska oljan än ha en demokrati i Iran.

Inga kommentarer: