måndag 14 oktober 2013

Spridda tankar

Opinionsfrossan fortsätter: Väljarundersökningarna fortsätter att välla in. I dag är det dels Aftonbladet som publicerar den undersökning som United Minds gör för dom. Dagens vinnare här är Centerpartiet som, i motsats till SvD:s undersökning i går, får utdelning för sitt Riksting. Dock sker det helt på kollegorna i Högeralliansens bekostnad, dom tappar alla tre. Socialdemokraterna tillhör också vinnarna medan kollegorna i det Rödgröna blocket står still. Även Sverigedemokraterna tillhör här förlorarna. Socialdemokraterna 33,7% (+1,1), Moderaterna 23,6% (-1,7), Sverigedemokraterna får 11,1% (-1,0), Miljöpartiet 9,4% (0), Vänsterpartiet 6,2% (0), Centerpartiet 5,9% (+2,5), Folkpartiet 5,0% (-0,3) och Kristdemokraterna 3,3% (-0,9). I denna undersökning som i de flesta andra får de tre Rödgröna partierna egen majoritet i Riksdagen.

Ännu mer frossa: Men i dag är Aftonbladet inte ensamma. Även Metro publicerar sin undersökning som görs av YouGov. I denna undersökning är Sverigedemokraterna de stora vinnarna. I denna undersökning har de Rödgröna inte egen majoritet även om Kristdemokraterna åker ut och man är klart större än Högeralliansen. Socialdemokraterna får 31,2% (-0,4), Moderaterna 25,6% (-0,2), Sverigedemokraterna 12,9% (+1,5), Miljöpartiet 8,6% (-0,2), Vänsterpartiet 6,7% (-1,5), Centerpartiet 5,6% (+0,7), Folkpartiet 4,7% (-0,6) och Kristdemokraterna 3,9% (-0,9).

Stridshingsten Fredrik
Dagens slutsatser: Ja, den mest tydliga slutsatsen man kan dra av att läsa tre olika väljarundersökningar under två dagar är att det är inte mycket att lita på. Trenderna skiljer sig, siffrorna skiljer sig. Men, en sak kan vi vara överens om, Stridshingsten Fredrik ligger för tillfället pyrt till. Mycket tyder på att Centern och Kristdemokraterna ska nog inrikta sig på att det finns en liten risk att dom åker ut ur Riksdagen och Socialdemokraterna kan se fram emot att kanske kunna bilda regering. Men hur stark den är råder det delade meningar om. Och det är ett år kvar...

Kungliga affärer: Nya avslöjanden görs om vår kungliga "Designprins" Carl Philip. Enligt dessa är det tveksamt hur mycket av designandet som Lill-Knugen står för och hur mycket andra "anonyma" designers står för. Vem som utnyttjar vem kan dock diskuteras. Men det säljer väl bättre med ett Bernadotte-namn som designer. Så alla tjänar på affären. Se även Resumé

Slut på supar: Slutligen noterar jag att tydligen både Region Skåne och Staffanstorps kommun är på gång att införa alkoholfri intern representation. Avslöjandena om hur den Moderata ledning på båda håll varit rejält törstiga på sina middagar som skattebetalarna fått stå för har tydligen fått effekt. I Staffanstorp ska man också betala tillbaka en del. Fast tydligen kan det bli problem eftersom kommunen slängt kvittona efter tre år istället för tio som lagen säger.

Inga kommentarer: