lördag 3 september 2011

Dubbelmoralens högborgar

Av handlingar som nu hittats i Tripoli framgår hur intensivt samarbetet nyligen varit mellan Qadhdhafis diktatur och USA:s och Britternas säkerhetstjänster CIA och MI6. Diktaturen som nu betecknas som så grym att man måste använda militära medel för att störta den ansågs för inte så länge sedan som så vänlig att man kunde samarbeta. Dubbelmoralen är, som vanligt, talande. När NATO tar ställning handlar det inte om demokrati eller diktatur. Det handlar om vänligt sinnat eller inte vänligt sinnat. En vänligt sinnad diktatur är bättre än en ovänligt sinnad demokrati. Jag hoppas att CIA och MI6-bossarna sitter i hörnan med dumstruten på. Och dubbelmoralen inom EU har inte varit mindre tydlig. Skäms dom inte är skandalen ännu större.

Nej till Euron
Min just nu favorithackkyckling är den blivande Centerledaren Annie Lööf. Och det beror naturligtvis på att nyliberala politikerbroilers ligger lågt i kurs hos mig. Men, ser jag, hon är också en vingelpelle. Ursprungligen var hennes åsikt om Euron i enlighet med centerns officiella ståndpunkt. Dvs hon röstade Nej till en svensk anslutning. För två år sedan hade hennes nyliberala syn på samhället gjort att hon officiellt deklarerade att hon ångrade sin ståndpunkt. Naturligtvis måste det vara bra med Euron eftersom det har stöd från Kapitalet. Men i dag har verkligheten hunnit ikapp ideologin. Annie Lööf har därför deklarerat att hon ångrar att hon ångrat sig. Ja, riktigt så har hon inte uttryckt sig, men hon har tydligen insett att Euron inte är bra för samhället.

En annan av mina hackkycklingar inom politiken sedan lång tid tillbaka är skoltalibanen Jan Björklund. Mannen som är regeringens expert på att prata strunt. Nu ser jag att Handikapprörelsen är starkt kritisk mot den nya skollagen som dom tycker innebär sämre rättigheter för elever med funktionshinder än den gamla. Dom påpekade kritiken redan när det hela var ute på remiss och fick då, vad dom tolkade som ett löfte, att det skulle skrivas om. Men icke så. Det kan påpekas att båda lärarfacken håller med om kritiken. Men, med som högsta ansvarig minister snackemostern Jan Björklund är det inget annat att vänta. Jag har sagt det flera gånger, Jan Björklund är en fara för den svenska skolan. Men att snacka och lova är han bra på. I den tidigare skollagen stod det att om du hade behov av specialpedagogiska insatser så hade du också rätt att få det. Det har nu strukits i Jan Björklunds nya skollag. Nu står det bara att skolan ska ha tillgång till det. Inget om rätten att få det om det behövs. Problemen uppkommer om någon har behoven men inte får hjälpen eftersom kommunen tycker det blir för dyrt. Det blir svårt att kräva detta och gå vidare till högre instans om det inte står i reglerna att man har rätt att kräva detta.

Jag vill påpeka att jag tycker mycket illa om mobbning. Men då handlar det om när den starka ger sig på den som är svag. Här handlar det om att en obetydlig bloggare mobbar politiker på högsta nivå som ändå inte läser vad jag skriver.

Höstjogging: Äntligen blev det av att ta en löparrunda. Först gjorde sommarens jobb (inget gott som inte har något ont med sig) att jag i princip inte kunde springa på vardagskvällarna utan var utlämnad till en runda i veckan på helgen. Sedan fick jag ont i ryggen och kunde inte springa alls. Och efter att ha sprungit en runda blev jag förkyld... Men, i dag fick jag ihop allt och tog en runda - äntligen! Så där långt valde jag inte att springa. 5,5 km via motionsspåret i Tingvallaskogen. Det långa uppehållet gjorde att jag även valde ett ganska lugnt tempo i början. Men det visade sig att jag hade bättre grundkondis än jag trodde och kunde höja tempot allt eftersom. Sluttiden 31.05 känns som fullt acceptabel.

Visst är jag bra på bortförklaringar!

Jag ser förresten att kritiken mot Förbifart Stockholm inte har lagt sig. För de som inte vet vad det handlar om så rör det sig i korthet om en motorväg (både i form av broar och tunnlar) som ska leda biltrafiken väster om Stockholms centrum. Det intressanta är att trafiken leds i tunnlar när den passerar de finare förorterna och ovan mark när den leds förbi de mindre fina förorterna. Syftet med bygget (det beräknas kosta närmare 30 miljarder kronor) är att minska biltrafiken genom Stockholms centrala delar. Intressant är att det delvis ska finansieras genom Trängselavgifterna som ju tas ut av trafiken som går in i de mer centrala delarna. Och dessa inkomster beräknas öka, vilket är en förutsättning för finansieringen. Dvs en förutsättning för finansieringen är att trafiken i centrum ökar. De 30 miljarderna kan jämföras med de 5 miljarder på två år som anslagits för järnvägs och vägunderhåll i hela landet.

Inga kommentarer: