torsdag 15 september 2011

Vänsterframgångar, med reservation

Danmarks flagga
Allt tyder på att Danmark får en ny regering. När jag skriver detta tyder allt på att det är det Röda blocket som vinner över det Blå blocket. Det är dock inte det Socialdemokratiska partiet som är valets vinnare (man verkar istället gå ner lite och göra ett rekorddåligt val). Istället är det koalitionspartnerna Radikale Venstre (som är ett socialliberalt parti) och Enhedslisten (som är ett radikalt vänsterparti) som är de stora vinnarna. Båda regeringspartierna, Venstre och Konservativa förlorar. Venstre är alltså inte ett vänsterparti utan ett högerliberalt parti, men det är koalitionspartnern Konservative som är valets riktigt stora förlorare. Dansk Folkeparti förlorar också lite medan det andra stödpartiet Liberal Alliance ökar lite. De båda stora vinnarna är de båda partier som hårdast kritiserat Högerregeringens eftergifter till Dansk Folkepartis främlingsfientliga politik. Och jag tror att Socialdemokraterna delvis straffas för att man i många stycken accepterat stora delar av denna invandrarfientliga politik.

Belgiens flagga
Och i Belgien fortsätter regeringskrisen. Fortfarande 15 månader efter valet har man inte lyckats enas om att bilda en regering. Ett faktum som gör Belgien till världsmästare i politiskt fiasko. Nu har till och med den tillfälliga statsminister som lett en expeditionsministär bestämt sig för att avgå. Fast jag förstår inte varför inte EU kan lösa problemet. EU har ju sin hemvist i Belgien. Och dom är ju duktiga på att bestämma hur saker ska vara i medlemsstaterna. Dom får väl bestämma att det ska finnas en regering. Då lyder väl belgarna?

Hans Majestät
Att svensk media är ett under av kungafjäsk är ingen stor nyhet. Bevakningen präglas av snällt sladder och upphöjt rapporterande om avklippta snören och inställsamma frågor under nigande, bockande, niande och tittande i golvet. De gånger det sker en kritisk granskning av monarkin och kungafamiljen är inte ofta förekommande. Det förvånar mig därför inte alls när jag läser om att utländsk media rapporterat om hur utrikesdepartementet reagerat och beklagat sig över att tvingas ordna fram villiga kvinnor till Knugen. Något alltså svensk media håller tyst om medan utländsk media skriver om det.

"Kring konungen med Guds nåde och hans anförvanter har i alla tider uppblommat en rik flora av servilitet och inställsamhet, kryperi och allsköns fjäsk."
/Wilhelm Moberg/

Experten Anders Borg
För övrigt ser jag att jag kan titulera mig "Fjärdedels expert". Det innebär att jag inte ens är en "Ex"! Hur jag kommit fram till detta? Jo, nå'n gång förr i tiden införde Göran Persson en speciell "Expertskatt" för utländska experter som jobbade i Sverige. För att locka hit dom, och eftersom dom ofta inte stannade så många år, så behövde dom inte betala lika hög skatt som andra. Men nu har Den Allsmäktige Fredrik Reinfeldt och hans profet Anders Borg med lärjungar kommit fram till att det är komplicerat att avgöra vem som är expert. Och man har därför bestämt att det avgörande för om man är expert är att man har en rejält hög lön. Och man skriver därför: - "Vi är nu överens om att genomföra en förenkling av den så kallade expertskatten. Framöver kommer utländsk personal som tjänar mer än två prisbasbelopp per månad (88 000 kronor, 2012) alltid att beskattas enligt dessa regler." Och eftersom jag själv efter mina dryga 35 år i yrkeslivet nu är uppe i en månadslön (på heltid) på 22.000 kronor så måste jag ju vara en fjärdedels expert. Däremot kan vi konstatera att alla ministrarna som undertecknat inlägget i Svenska Dagbladet är experter. F-n tro't!

Moderata ungdomsspritförbudet
Slutligen ser jag att åklagaren efter två års utredande nu bestämt sig för att det inte blir något åtal för spritserveringen till minderåriga hos MUF i Helsingborg. Det är två år sedan UNF (Ungdomens nykterhetsförbund) tillsammans med lokaltidningen HD och Citys reportrar visade hur enkelt det var för minderåriga att få serverat sprit på MUF:s fester. Något som inte var någon nyhet. Men nu har alltså åklagaren efter 2 år kommit fram till att det inte går att styrka brott eftersom det inte går att fastslå vem som var ansvarig. Inte nog med att MUF alltså sålde sprit till barn på sina fester, det fanns inte heller någon som tog ansvar för något. Det moderata svamlandet om "Personligt ansvar" gäller inte intern.

Inga kommentarer: