söndag 11 september 2011

Tisdagen den 11 september 1973 och 2001

Chiles flagga
Tisdagen den 11 september är ett datum som satt sina historiska spår. Det var nämligen just tisdagen den 11 september 1973 som den USA-stödda högermilitären i Chile under ledning av Augusto Pinochet inledde sin militärkupp mot den demokratiskt valda presidenten Salvador Allende med att flygbomba presidentpalatset. Då hade den amerikanska spionorganisationen CIA under flera år motarbetat den valda presidenten i landet. Efter detta följde en hetsjakt på politiska motståndare. Och man räknar med att under kort tid 2.115 chilenare mördades och närmare 30.000 utsattes för tortyr. Fram till 1990 mördades enligt andra uppgifter 3.200 chilenare och 50.000 utsattes för tortyr. Uppskattningsvis 150.000 - 200.000 fängslades under kortare eller längre tid för sina åsikter. Och under styrning från USA fördes under flera årtionden en brutal högerpolitik. Och tusentals chilenare tvingades lämna landet. Mer än 10.000 chilenare hamnade i Sverige. Det är ungefär hälften av de latinamerikaner som kommit till Sverige.

USA:s flagga
Men det är inte pga denna händelse som datumet tisdagen den 11 september satt sina spår i världshistorien. Tisdagen den 11 september 2001 inträffade nämligen det som just nu totalt dominerar media. Totalt 2995 människor dog när al-Qaida kapade totalt 4 flygplan och lät dessa krascha in i World Trade Center och Pentagon. Men är det egentligen detta som motiverar den enorma mediabevakningen av dagen? Om samma terrordåd hade utförts i Irak eller Kina eller Ryssland eller Indien eller... så hade det inte fått ens en bråkdel av den uppmärksamhet som det får i dag. Alltså måste det bero på något annat. Antingen på grund av de följdverkningar som kom. Eller helt enkelt för att det skedde i USA, och det som sker i USA är viktigare för media än annat. George W Bush inledde en hetsjakt på terrorister i synnerhet, men tyvärr på muslimer i allmänhet. Irakkriget, som är en direkt följd av terrordåden, har kostat USA uppskattningsvis 3000-5000 miljarder dollar (den ursprungliga budgeten var 50-60 miljarder). George W Bush ärvde av Bill Clinton en ekonomi i balans. Men genom enorma ofinansierade skattesänkningar, främst till rikt folk, och en jakt på terrorister som kostat tusentals miljarder dollar, och tiotusentals människor livet, är vi där vi är i dag. Den amerikanska ekonomin har befunnit sig i fritt fall under lång tid. Den amerikanska räntan sänktes direkt efter terrorattackerna. Och efter flera stimulanser blåstes en finansiell bubbla upp som kraschade totalt 2008. Al-Qaida lyckades med sin attack på USA att skada landet mycket mer än vad man hade räknat med. Men det var inte terrorattackerna i sig som gjorde den värsta skadan. Utan det var den amerikanska reaktionen på terrorattackerna som skadade USA (och världen) mest.

Men, det finns även positiva effekter av den amerikanska jakten på terrorister. Efter att tidigare aktivt ha motarbetat andra länders försök genom OECD och andra organ att komma tillrätta med skatteparadis dit mer eller mindre kriminella gömde undan sina pengar från insyn och beskattning så vände den amerikanska inställningen tvärt efter 11 september. Det var inte OECD:s sak att bestämma skattesatser motiverade George W Bush före den 11 september sitt motstånd till att ställa krav på skatteparadisen. Men efter 11 september blev jakten på terroristernas pengar viktigare. Och det blev samtidigt genombrottet för resten av världen att hitta undangömda pengar i skattesmitarnas paradis. Inget ont som inte har något gott med sig.

EU:s flagga
Dagens skratt måste jag säga att de fyra folkpartisterna Jan Björklund (Vice statsminister), Birgitta Ohlsson (Europaminister), Carl B Hamilton (Ekonomiskpolitisk talesman), Olle Schmidt (Europaparlamentariker) står för. Under rubriken "Stå utanför euron kan bli dyrt" argumenterar de fyra för Eurons alla välsignelser och lyckas faktiskt få det hela till att det är skadligt för Sverige att stå utanför. Hur mycket jag än försöker så lyckas jag inte få ihop deras resonemang, men när folkpartister är inblandade så ska man kanske inte förvänta sig för mycket. Nu är det ju ingen akut fara eftersom chefen, Fredrik Reinfeldt, har insett verkligheten. Och i en radiointervju för någon dag sedan konstaterade: - "...att vi har ett beslut från svenska folket att stå utanför euron har tjänat oss bättre i tider av oro och mycket stort tryck mot euron." Men Folkpartiet ska ha all heder av att så ståndaktigt, likt en tennsoldat, stå fast vid sina åsikter. Trots att verkligheten har visat att dom har fel. Lycka till Jan och vänner! Bara fortsätt så. Ni kan ändå inte göra någon skada eftersom alla andra insett verkligheten för en bra tid framåt.

San Marinos flagga
Det blev en Lunkenpromenad i dag också. Men vi var en decimerad skara, bara jag och Kevin. Och med åskmuller i bakgrunden hoppades jag att många skulle utebli eftersom det skulle innebära en rejält ökad möjlighet att vinna ett utlottat pris. Men, det var fler än jag trodde som gick rundan. Och av åskan blev det inte så mycket, och ett mycket kortvarigt och lätt regn var all nederbörd. Istället var det ganska skönt att gå och njuta av naturen. Som när en liten flock hjortar skuttade över vägen kanske 50 meter framför oss. Och 7 rätt på de 10 frågorna får betecknas som godkänt. Jag grämer mig över att jag missade San Marinos flagga.

Inga kommentarer: