måndag 5 september 2011

Vänstervåg i Europa...

Angela Merkels klyfta - till tyska folket
Det har varit delstatsval i Tyskland. I Mecklenburg-Vorpommern, som är där förbundskansler Angela Merkel har sin egen valkrets. Och hon har satsat stor energi på att rädda resultatet i delstaten. Men det gick åt skogen (än en gång) för Angela Merkels högerregering, valresultatet är det sämsta någonsin i denna delstat. CDU fick bara 23,2% (-5,6) och för koalitionspartnern i Berlin, det marknadsliberala FDP gick det ännu sämre, dom åkte ur delstatsparlamentet sedan dom i stort sett raderats ut med sina 2,8% (-6,8). Även högerextrema NPD tillhörde förlorarna med sina 6,0% (-1,3). Det är istället de Rödgröna partierna som haft framgångar. Socialdemokraterna fick 35,6% (+5,4), Vänsterpartiet Die Linke fick 18,4% (+1,6) och Die Grüne fick 8,4% (+5,0). Partiet är i och med detta nu representerade i samtliga delstater i Tyskland. Den gamla koalitionen i Mecklenburg-Vorpommern (som är den norra delen av gamla DDR) mellan SPD och CDU lär ha gjort sitt och SPD kan istället vända sig till Vänstern och/eller de Gröna.

Jag ser att Lars Calmfors gått ut och tyckt att det svenska inflationsmålet på 2% är för lågt. Tydligen har han redan tidigare haft den åsikten, men blivit nedröstad. Lars Calmfors teori är att om vi tillät en lite högre inflation så skulle ränteläget också ligga lite högre. Och det skulle innebära att det finns en marginal att ta av om man måste sänka räntan för att få fart. Fast att vara riktigt radikal och mena att vi får acceptera en lite högre inflation för att hålla arbetslösheten låg - ja så radikal vågar inte hr Calmfors vara.

Säg Nej till Euron
Att Euron verkligen befinner sig i kris står klart. Nu börjar till och med de verkliga entusiasterna inse svagheter. De små folkpartiklarna (LUF) går genom deras ordförande Adam Cwejman i en debattartikel i Svenska Dagbladet ut och menar att det kanske är dags att kasta ut Grekland ur Euron. Fast riktigt så insiktsfullt är det inte. Att hela tanken med Euron är ett feltänk är trots allt en för radikal tanke för småliberalerna.

Säpo har meddelat att det fortfarande är islamsk terror som är det stora hotet. Nu innebär detta inte att man från SÄPO tror att det är större sannolikhet att muslimer ska döda i Sverige än att kristna högerextrema nationalister ska göra detta. Utan det handlar om att muslimska dårar är terrorister men de tidigare nämnda kristna högerextrema nationalisterna bara är enskilda förvirrade män. Dom är inte terrorister. I dagens DN kan vi t.ex. läsa Hanne Kjöller argumentera för att den norske terroristen egentligen bara var förvirrad och hade problem med verklighetsuppfattningen. Så'na problem har inte muslimska terrorister, dom är nämligen bara rent ut sagt onda. I dagens huvudledare i Dagens Nyheter kan vi läsa att Kriget mot Al-Qaida på olika sätt är en framgång. Framgång för vem, skulle jag vilja fråga.

Palestinas flagga
Så här mot slutet noterar jag att medan den svenska regeringen ska anslå 4 miljoner kronor speciellt till att motverka antisemitisk verksamhet i Sverige så hör jag på nyheterna att en muslimsk moské i Palestina vandaliserats i en terroristattack utförd av israeliska bosättare.

Fotbollens disciplinnämnd har kommit med sin dom efter matchen mellan Malmö FF och Djurgården, som fick avbrytas när Malmö ledde med 1-0 sedan, med största sannolikhet, Djurgårdensupportrar kastat in smällare. Eftersom man inte med filmbevis kan bevisa att det var Djurgårdare så döms Malmö att straffas genom att matchen börjar om igen, med 0-0! Jag trodde att Djurgården hade ganska risig ekonomi och inte har råd med några mutor att betala så att man slapp förlora med 3-0 utan istället får en ny chans. Alltså beror domen INTE på mutor. Istället måste det bero på att alla ledamöterna är Djurgårdare!

Allra sist kan vi konstatera att i dag var det regnigt. Det regnade av bara f-n. Jag tömde i går slutgiltigt ut de sista dropparna vatten ur badbassängen trädgården. Jag öste ut det sista med ett öskar. Och så regnar det som bara den i natt och på förmiddagen. Bassängen är inte tom längre.

Inga kommentarer: