måndag 19 september 2011

Bonniers gullande med Högeralliansen

Den Allsmäktige Reinfeldt
Enligt en studie utförd vid Uppsala Universitet gynnades Fredrik Reinfeldt och Högeralliansen av svensk media inför senaste riksdagsvalet. Man har granskat hur Högeralliansen och den Rödgröna oppositionen har behandlats i de fyra största dagstidningarna, Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Aftonbladet och Expressen. Och granskningen visar att Högeralliansen gynnats rejält i media. Och ju närmare valet vi kom desto mer uppenbart blev favoriserandet av Högeralliansen och Fredrik Reinfeldt. Föga överraskande är det främst Bonniers tidningar Dagens Nyheter och Expressen som utmärker sig. Allra helst Expressen. Den tidning som får bäst betyg i att objektivt granska politikerna är Aftonbladet, följt av Svenska Dagbladet. Är det någon som är förvånad? Gullandet med Fredrik Reinfeldt och Anders Borg från Bonniers mediamakt är skrämmande. De enda som får mer bugande och bockande är Kungahuset!

Apropå gårdagens tyckande om Idrottens fyllesvans så ser jag att det i dag spelats fotbollsderby i Stockholm. Och då hittar vi naturligtvis rubriker som berättar om de trevliga och engagerade supportrarna. Flera omhändertagna inför derbyt skriver Dagens Nyheter. Pyroteknik stoppade Stockholmsderbyt skriver Svenska Dagbladet. Fullt med bengaler tändes på Råsunda skriver Aftonbladet. 08-derbyt avbröts - efter bengalinferno skriver slutligen Expressen. Supportrarna är inget annat än egoistiska fyllesnudor.

Försäkringskassan
Dagens Nyheter skriver i sin ledare i dag om Assistansersättningen. Men i hela artikeln glömmer man en sak. Grunden till varför fusket kan sägas vara utbrett med Assistansersättningen. Men först och främst ska vi påpeka att de flesta som får Assistansersättning INTE fuskar. När fusket diskuteras får det inte bli till en hetsjakt på de som får Assistansersättning. Det handlar i de flesta fall om mycket svårt handikappade och sjuka människor. Men, just det sätt som förmånen är uppbyggd på så kan fuskandet komma upp i enormt stora summor. Grunden till att fusket kunnat bli möjligt är den politiskt styrda inriktningen att hjälpen inom Assistansersättningen ska ges av små privata entreprenörer och inte samhället. Allt i den heliga privatiseringens namn. Detta har gjort det möjligt att bilda bolag med många anställda som tar ut höga löner för att ge hjälp till en enda person. Hjälp som sedan inte ges utan pengarna försvinner ner i fickorna på företagsamma entreprenörer. De som sysslar med fusket är svin. Och de som drabbas mest är de riktigt sjuka och handikappade. I den stora statliga kappsäcken är kostnaden trots allt en bagatell. Men de som verkligen behöver hjälpen och får den är de som drabbas av misstron.

Palestinas flagga
I tisdags den 14:e och i onsdags den 15:e hade SVT schemalagt att man skulle visa den prisbelönta filmen "Gazas tårar" som handlar om massakern på palestinier i Gaza julen 2008. Men filmen försvann helt plötsligt från tablån utan någon förklaring. Har SVT gett efter för påtryckningar från någon / några? Är det någon / några utanför SVT som bestämmer vilka program SVT ska visa? I filmen säger en intervjuad: "Zionists won't let you see this on your TV's". Och han fick tydligen rätt!

Horbocken kommer med ett erbjudande?
För övrigt ser jag att allt fler avslöjanden kommer från Italien. I ett inspelat telefonsamtal med knarksmugglaren Giampaolo Tarantini berättar Silvio Berlusconi om hur kvinnorna köat för att få ligga med honom: - "De var elva stycken, men jag tog bara åtta, jag klarade inte mer." Tarantini har troligtvis haft ett visst ansvar för att fixa flickor till Berlusconi. I ett annat inspelat samtal beklagar sig Silvio Berlusconi för en av flickorna i hans stall, Marysthell Polanco: - "Åh, om jag kunde tillbringa dagarna med mina brudar. Men du vet, Marysthell, på fritiden är jag premiärminister.". Och det land som styrs på fritiden av denna horbock har vi en union med! Jag skäms! Undrar vilket erbjudande Silvia får...

Slutligen läser jag i City att man granskat hur Sverigedemokraterna röstat lokalt i Helsingborg och Landskrona. I Landskrona har man i fullmäktige 30 gånger röstat med den borgerliga ledningen (inkl Mp) och 1 (en) gång med oppositionen till vänster. I Landskrona styr Folkpartisten Torkild Strandberg som har mycket goda förbindelser med SD som han regelbundet gullar med. I Helsingborg är fördelningen lite jämnare men med en stark övervikt till de borgerliga. Var SD hör hemma är inget problem att fastslå.

3 kommentarer:

Supporter... sa...

Du läser och tycker en hel del ser jag angående fotbolls derbyt igår. Ta reda på fakta om saker istället för att läsa vad någon journalist skriver för att sälja, och om du nu ändå inte ska komma med fakta, läs då åtminstone hela artikeln och inte bara rubriken.

Sven Tycker sa...

Ja, jag har läst och vet inte riktigt vad jag missförstått. Stämmer det inte att "supportrarna" i en samordnad aktion tände mängder av bengaler (så att matchen fick avbrytas) och även slängde knallskott?

Supporter... sa...

Jo absolut, det stämmer. Men det är dock anledningen och poängen i det hela som gör det "dåliga" i handlingarna i detta fall till bra handlingar. Ingen vart skadad av den organiserade bengal tändningen, matchen kunde återupptas utan några som alls hot. Det jag tycker du gör fel är att du precis som media följer med strömmen som skapats av SvFF. För ett par år sedan var bengaler nått som media och fotbolls förbundet använde i marknadsföringen till att dra folk till våra annars döda fotbollsmatcher, idag har dem gjort det till att det är "kriminella", "huliganer" som använder sig av bengaler. (Ursäkta mig för hur jag formulerar mig och skriver, är dock ingen skribent utan skriver mer mina känslor och åsikter.)