tisdag 12 april 2011

Ytterligare bestraffning av sjuka, arbetslösa, föräldrar och gamla

Dagens debattinlägg från Team Reinfeldt i Dagens Nyheter handlade om att det finns pengar för ytterligare skattesänkningar. Det ska visst bli ett nytt Jobbskatteavdrag. Det jag kallar straffbeskattning av de som blivit sjuka, förlorat sitt jobb eller blivit gamla. Till det kommer ytterligare några hundralappar till de som tjänar lite mera. Det är alltså anledning för mig att åter påpeka att Jobbskatteavdraget bara är en omskrivning av ökade klyftor och straffbeskattning av sjuka och arbetslösa. Hade man från Högeralliansen varit modigare och ärligare hade man utformat det hela på ett annat sätt. Det hade varit administrativt enklare att sänka skatten för alla. Skatteverket hade då sluppit laborera med en massa olika skattetabeller, gränsdragningsproblem mellan om man en viss månad ska skatta som jobbande eller arbetslös om man jobbar ett begränsat antal timmar osv. Vill man sedan öka klyftorna så hade det bara varit att sänka ersättningsnivåerna i sjukförsäkring, föräldraförsäkring, A-kassor och pensioner. Effekten hade blivit exakt den samma. Men, det hade ju då klart framgått vad syftet var, dvs att straffa den som blivit sjuk, förlorat jobbet, skaffat barn eller blivit gammal.

Och återigen funderar jag på vilka reformer som Högeralliansen aldrig genomfört eftersom debattinlägget som skulle presentera nyheten aldrig blev publicerad i Regeringsorganet Dagens Nyheter. För det måste väl ändå hända NÅGON gång att även debattinlägg från regeringsledamöter refuseras? Eller?

Styrelsearvodena i de största svenska börsbolagen höjs med mellan 10 - 30 procent. Vi kan alltså räkna med att årets löneförhandlingar blir snabba. Viljan till att acceptera löneökningar verkar vara stor så det bör ju inte vara några problem för Facket att få igenom sina ganska blygsamma krav.

Försäkringskassan
Tydligen kraschade Försäkringskassans datasystem i går på eftermiddagen, och det dröjde visst till efter lunch i dag innan teknikerna fick ordning på det. Jag tänker på mina gamla arbetskamrater som inte kan göra ett dugg (de flesta i varje fall). Alla handlingar, allt underlag, ALLT ligger i burken. När datan lägger av så avstannar arbetet. Efter att tags ovisshet kan det komma ett besked om att det kan dröja någon timme. Och allt eftersom tiden går sträcks tiden ut till flera timmar. Man börjar städa skrivbordet. Några går ut i fikarummet och sorterar kaffekoppar i hyllorna. Andra sätter sig och pratar skit (om datorer, om chefer, om politiker eller om kändisar). Så småningom börjar man fundera på om man inte lika gärna kan ta ut en semesterdag. Datorer är bra - när dom fungerar. När dom inte fungerar är dom skit!

USA:s flagga
Efter anklagelser om att Bradley Manning utsätts för tortyr av de amerikanska myndigheterna har FN begärt att få träffa honom i hans fängelse. Bradley Manning är den man som misstänks ha försett Wikileaks med hemliga handlingar. Men av någon anledning vägrar de amerikanska myndigheterna att låta FN:s representant träffa fången utan fångvaktare som lyssnar. Något som USA är mycket snabba med att kräva av andra länder som får liknande beskyllningar mot sig. Jag undrar om "demokratin" USA har något att dölja?

Även i Sverige har vi en Regering som har svårt för att följa de demokratiska reglerna. För drygt ett år sedan uppmanade en majoritet i Riksdagen den svenska regeringen att erkänna morden på bland annat armenier under första världskriget som folkmord. Högeralliansregeringen vägrar dock att följa riksdagens beslut. - "Man har lagt in den längst in i en byrålåda och låst och förmodligen kastat bort nyckeln också", säger Fredrik Malm, Folkpartiets utrikes politiske talesman. Men Utrikesminister Calle Str.. f'låt Bildt står ju över Riksdagen så han gör som han vill - med Statsminister Fredrik Reinfeldts medgivande.

För övrigt ser jag att man i Japan nu uppgraderat katastrofen i Fukushima till en sjua på den sjugradiga skalan över olyckor. Dvs det är samma nivå som Tjernobyl. Jag såg dock att myndigheterna i Japan förtvivlat påpekat att utsläppen bara är 10% av de i Tjernobyl. Å andra sidan spreds dom utsläppen högre upp i atmosfären och spreds över ett större område. Utsläppen från Fukushima har koncentrerats i ett mindre område. Ett område som dessutom är mycket tätare befolkat. Nu väntar jag bara på hur Vetenskapsradion i P1 ska bagatellisera detta. Det programmet ser just nu som sin livsuppgift att få oss att inse att katastrofen i Fukushima inte är värre än en vanlig cykelolycka.

Inga kommentarer: