torsdag 7 april 2011

Fel man fick sparken

Ånglok
Jag noterar att vår Högerregering gett sin egen Ulf Adelsohn sparken som ordförande för SJ som han varit ordförande för länge. Jag undrar om hans hustru Kultur- och Idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth fick vara med och fatta beslutet? Ulf Adelsohn har som ordförande för SJ varit mycket kritisk till politikernas oförmåga att skapa ett fungerande järnvägssystem. Han har under många år kritiserat banunderhåll och järnvägsinvesteringar som han tycker är helt otillräckliga. Och han har även varit kritisk till den fortsatta avreglering av järnvägstrafiken som Högeralliansen drivit igenom. Men, nu har han tydligen kommit med kritik en gång för mycket - det blev kicken. Både opposition och personal inom SJ har redan kommit med kritik mot kicken. Läs mer om detta:

Aftonbladet, Expressen, Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet.

I morgon ska tydligen Högerregeringen offentliggöra en satsning på järnvägen. Jag avvaktar med synpunkter på om det är tillräckligt tills jag vet mer i morgon. Ulf Adelsohn var uppenbarligen inte nöjd. Han sade att det behövs miljarder, inte miljoner...

På lördag ska islänningarna gå till förnyad folkomröstning för att avgöra om det isländska folket kollektivt ska ta ekonomiskt ansvar för att ett antal fartblinda bankdirektörer kraschlandade. I praktiken handlar det om att spekulationsgalna britter och holländare som inte insåg att om erbjudandet låter för bra så är det också för bra nu ska få sina förluster ersatta av de isländska skattebetalarna. Varje islänning ska punga ut med ungefär 120.000 kronor för att ersätta att de fartblinda bankdirektörerna och aningslösa spekulanterna inte tänkte längre än deras näsor nådde innan Landsbankis, Glitnir, Kaupthing och Icesaves körde rakt in i väggen.

Jag lyssnade på radion i morse om åldersdiskrimineringen på arbetsmarknaden. Denna är mycket värre än diskrimineringen pga kön eller ursprung. Enligt en granskning som gjorts visar det sig att ett 31-åring har tre gånger så lätt för att få jobb än en 46-åring, med exakt samma meriter. Hur en 58-åring som eder bloggare ligger till på arbetsmarknaden behöver vi inte fundera särskilt länge på. Det är helt enkelt kört om man inte har mycket goda förbindelser. Men detta är en diskriminering som det talas mycket mer tyst om än andra former av diskrimineringar. Sedan 2009 är åldersdiskriminering förbjudet i lag.

Elpriserna och elmarknaden är två ämnen som ständigt är av intresse. Den avreglerade elmarknaden har inneburit en ökad monopolisering av marknaden, stigande priser och ökade vinster för aktörerna på marknaden. Dvs i princip vad som hänt på alla marknader som avreglerats. Det enda undantaget är väl telefonimarknaden. Men att det gått bättre där beror nog främst på den tekniska utvecklingen och inte på avregleringen. De senaste veckorna har präglats av avslöjanden av hur statligt ägda Vattenfall (ansvariga ministrar är Maud Olofsson och Peter Norman) levt rövare med bonusar och avgångsvederlag. Men vi ska inte tro att Vattenfall är unika. Sydsvenskan berättar i dag att tyska Eon som fått köpa upp en hel del på den svenska marknaden är ännu värre. Allt detta alltså medan priserna rakar i höjden av ett system med en nordisk elmarknad där priserna trissas upp och bolagen kan sälja elströmmen till överpriser. I går avslöjades hur den statliga myndighet som har som ansvar att granska energimarknaden och dess priser, Energimarknadsinspektionen, i själva verket uppmanat elbolagen att det fanns utrymme för prishöjningar. Tacka f-n för att priserna skjuter i höjden.

Den beräknade kostnaden i statsbudgeten för RUT-och ROT-subventionerna under detta året är 20 miljarder kronor. Det är samma kostnad som hela polisväsendet kostar. Vi är på väg att skapa en bidragsberoende överklass med allt tjusigare villor och skattesubventionerad städning.

Ecuadors flagga
För andra gången på kort tid har en amerikansk ambassadör åkt ut ur ett Latinamerikanskt land sedan det genom via Wikileaks läckta handlingar avslöjats vad ambassadörerna rapporterat hem till Washington. Först var det Mexico som fick sin ambassadör från USA utbytt sedan det avslöjats vad han skrivit i sina rapporter hem från Mexico. Nu har Ecuador utvisat den amerikanska ambassadören i Quito sedan det via Wikileaks avslöjats vilken syn han hade på den Ecuadorianska ledningen. Wikileaks har avslöjat vilken låg kvalitet det ofta är på de rapporter som de amerikanska diplomaterna skickar hem. Detta gällde ju även rapporterna från Stockholm. Samtidigt har USA problem eftersom många länder i Latinamerika vägrar acceptera att dom bara befinner sig på en amerikansk bakgård där Washington styr och ställer som man vill.

För övrigt står det nu klart att den israeliska ockupationsmakten godkänt byggandet av ytterligare 1000 bostäder för judar i bosättningen Gilo söder om Jerusalem på mark som ockuperats och stulits från den palestinska stat som enligt internationell syn äger marken. Några internationella åtgärder mot ockupationsmaktens fortsatta övergrepp är inte att vänta. Världen är livrädd för att beskyllas för antisemitism och tillåter därför Israel att bryta mot internationella lagar utan att göra något.

Inga kommentarer: