tisdag 5 april 2011

Mer om sjukförsäkringen

Påskupproret mot Sjukutförsäkringarna
En av Högerregeringens satsningar för att "hjälpa" sjuka var den s.k. Rehabiliteringsgarantin. Första året som denna var i kraft kostade den en halv miljard kronor. Syftet var att få ut sjukskrivna i arbete fortare. Karolinska Institutet har nu gjort en utvärdering av vad den halva miljarden under 2009 haft för effekt. Och slutsatsen är - Inte ett jota. Snarare är det så att i många län visar statistiken att de som blivit föremål för åtgärderna i Rehabiliteringsgarantin har blivit mer sjukskrivna är de som inte fått "hjälp" av denna. Av KI:s utvärdering kan vi dra slutsatsen att vår förra Socialutförsäkringsminister Cristina "en tredagars släng av utbrändhet" Husmark Pehrsson (m) slängde en halv miljard i sjön.

Och för att hålla oss kvar inom Försäkringskassans domäner så ser jag att Socialförsäkringsutskottet gett nuvarande Socialutförsäkringsminister Ulf Kristersson (m) bakläxa. Utskottet har gett Regeringen i uppdrag att återkomma med åtgärder som gör att Försäkringskassan inte lägger ner sina Servicekontor och Lokalkontor. Försäkringskassan har konstaterat att de ständigt sänkta anslagen nu gör att det inte längre går att upprätthålla personlig service. I fortsättningen ska "kunderna" hänvisas till Internet och Telefon. Men ett enigt Socialförsäkringsutskott ger nu Regeringen i uppdrag att återkomma med åtgärder som gör att Försäkringskassan kan bibehålla den personliga servicen.

Det finns en hel del som spekulerar i att Fredrik Reinfeldt utnämnt Ulf Kristersson till självmordsuppdraget som Socialutförsäkringsminister som hämnd för att dom båda en gång i tiden konkurrerade om posten som ordförande i MUF. Ulf Kristersson var redan ordförande sedan 1989 men vid ett stormigt möte 1992 avsattes han av Fredrik Reinfeldt som i en kupp avsatte honom och placerade sig själv som ordförande.

Frankrikes flagga
Enligt tidigare hemliga avtal mellan Sverige och Frankrike så förbinder sig Sverige att bidra med 70 miljoner kronor till fransk forskning om kärnkraft - i Frankrike. Det är Sveriges Radios Ekoredaktion som har avslöjat det hemliga avtalet. Detta är den största svenska satsningen på kärnkraftsforskning på 30 år. Detta alltså samtidigt som våra centerpartistiska ministrar Maud och Andreas (Olofsson och Carlgren) fortsätter att hävda att vi satsar på förnyelsebar energiproduktion för att göra oss oberoende av kärnkraften. Både Maud och Andreas avböjer att kommentera det hemliga avtalet. Nu ska de 70 miljonerna egentligen ses som muta. Dom var nämligen en förutsättning för att Frankrike skulle rösta för att Sverige skulle få den stora forskningsanläggningen ESS till Lund. Jag undrar hur många miljoner de andra rösterna för Sverige kostade? Korruptionen sprider sig inom den Europeiska Unionen. Det var bara ett par dagar sedan det avslöjades att Sverige ställde upp med 100 miljoner för att bygga ett kolkraftverk i Slovenien. Hur ska du ha't Andreas Carlgren? Satsar Sverige på förnyelsebar och miljöneutral energiproduktion eller är det kolkraft och kärnkraft som gäller? Maud Olofsson har jag gett upp för länge sedan, men Andreas...?

Joggingrapport 2011: Jag tog veckans första löparrunda i dag. Tyvärr har vädret inte varit allt för trevligt. På förmiddagen när jag gav mig ut var det ganska svalt (4-5 grader), lite blåst, molnigt och till detta dimmigt och fuktigt i luften. Det var alltså kort sagt inte inbjudande. De första kilometrarna upp till Tingvalla gick också tungt, kanske delvis förklarat av motvind. Men när jag kom upp på åsen och skogsvägarna istället kändes det lite bättre. Och sista halvan av rundan kändes mycket bättre än första halvan. Tiden. 41.15 på de 7,5 km vid Tingvallas Promenad är fullt godkänd. Visst känns det lite tråkigt att tiderna inte blir så mycket bättre. Men det är ju trots allt klart bättre än förra året vid samma tid. Då började jag säsongen klart senare och med mycket sämre tider än vid begynnelsen i år.

Inga kommentarer: