fredag 29 april 2011

Från sjukskrivning till Socialen

Enligt en rapport från SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, så har 10% av de som utförsäkrats från sjukförsäkringen i Moderaternas Ättestupa tvingats söka försörjningsstöd (socialbidrag). Det handlar om ca 5.000 personer än så länge. I en kommentar från den nuvarande Socialutförsäkringsministern Ulf Kristersson så är detta inte så mycket - han hade väntat att det skulle bli fler! Menar han verkligen allvar? Har alltså Högeralliansen räknat med att MER än 10% av de som slängdes ut ur sjukförsäkringen skulle hamna hos Soc? Det är mångdubbelt fler än som fått jobb. De allra flesta återvänder till sjukförsäkringen. De som är sjukskrivna / har sjukersättning är faktiskt sjuka människor. Och det är inte bara dessa 5.000 som tvingas leva på existensminimum. Det handlar inte om ensamma människor. Det handlar om familjer. Det handlar om barn. Skäms han inte ett dugg? Den kommentaren visar med uppenbar tydlighet hur totalt fel och omänsklig Ättestupan är.

Palestinas flagga
Oron är stor i Israel över demokratiupproren runt om i Nordafrika och Mellanöstern. Nu senast har, efter egyptisk medling, Hamas och Fatah enats om att gräva ner stridsyxorna och arrangera nya val i Palestina. En utveckling som de styrande i Israel är skräckslagna för. Man har också uppmanat de palestinska ledarna att dom måste välja mellan Hamas och Fred. Att Israel måste välja mellan att acceptera det palestinska folket eller fred har inte föresvävat de ledande i Tel Aviv och Jerusalem. Det stående kravet från Israel är att man måste erkänna den israeliska staten. Och det är ett rimligt krav. Att erkänna den israeliska staten, inte den israeliska staten som en judisk stat alltså. DET är nämligen två olika saker. Men samtidigt måste vi ställa exakt samma krav på Israel, dvs att erkänna den palestinska staten. Medan Fatah har erkänt den israeliska statens existens vägrar fortfarande Israel att erkänna en palestinsk stat.

Jag såg förresten att ny israelisk beskjutning av Gaza skadat flera personer, bland annat flera barn. Det ställs berättigade krav på att den libyska regimen måste sluta skjuta på civila. Det ställs berättigade krav på att den syriska regimen måste sluta skjuta på fredliga demonstranter. Det ställs berättigade krav på att palestinska grupper måste sluta angripa civila mål i Israel. Men, det är dåligt med kraven på att regimen i Bahrain ska sluta skjuta på fredliga demonstranter. Inte heller finns det några internationella krav på att Israel måste sluta skjuta ihjäl civila palestinier. Alla kraven är berättigade.

Och så ser jag att den nya egyptiska ledningen meddelat att gränsen mellan Egypten och Gaza ska öppnas. Paniken sprider sig i Israel.

Libyens flagga
Och apropå Libyen så börjar jag undra hur många av skräckhistorierna som är sanna och hur mycket som handlar om propaganda. Senaste skrönan (som faktiskt kommer från officiellt USA-håll) handlar om att libyska soldater får Viagra för att dom ska våldta kvinnor. Jag tror faktiskt att en hel del av skräckbeskyllningarna har samma trovärdighet som Saddam Husseins massförstörelsevapen. Det handlar om propaganda och syftet är att demonisera Gaddafi. I krig ska man ta många historier med en rejäl nypa salt. Det är mycket troligt att det finns goda och onda i konflikten. Men de goda är inte alltid goda och de onda är inte alltid så onda som propagandan försöker påvisa.

En kvinnlig jägare åtalas nu för att ha vållat en 71-årig man i Ljungbys död. När hon sköt en älg sköt hon samtidigt ihjäl mannen som var ute och åkte skidor. I genomsnitt dödas ett par personer varje år i samband med jakt, men oftast är det andra jägare som stryker med. Det här fallet är om inte unikt så mycket ovanligt. Men döden i skogen gör att vi kanske ska införa skyddsjakt på jägare. Dom förorsakar mer död än varg och andra rovdjur. Fler hundar skjuts ihjäl av jägare än som dödas av rovdjur som varg. Ja, egentligen är ju människan också inget annat än ännu ett rovdjur.

Enligt vissa rykten ska det ha varit en massa bröllop även i dag. Runt om i världen gifter sig människor dagligen. För att fira denna lyckliga tilldragelse har media runt om i världen slumpmässigt valt att direktsända ett av alla dessa bröllop i TV. Grattis William och Kate, och grattis Åsa och Lars och John och Ellen och...

Inga kommentarer: