lördag 16 april 2011

Public Service leder

Radiolyssnandet i Sverige minskar, och det är främst den kommersiella radio som tappar lyssnare. Medan den kommersiella radion tappat 5,3% av lyssnarna på ett år klarar sig Sveriges Radio bättre med bara ett tapp på 1,6%. SR:s andel av radiolyssnandet har ökat från drygt 65% till knappt 67%. Flest lyssnare har SR:s P4-kanaler som ökat sin andel från 43,0 till 43,2% av allt radiolyssnande. SR:s P1 har ökat från 16,3 till 17% av lyssnandet och har därmed passerat kommersiella Rix FM som tappat från 17,5 till 16,1% av allt radiolyssnande. SR:s P3 har också ökat från 14,4 till 15,3%. Vi kan av detta utläsa att det trots allt lönar sig att producera radioprogram och inte bara fylla ut tomrummet mellan infantila reklambudskap med en automatisk slumpgenerator som varierar ett låtutbud mellan 20 olika låtar. Och till detta ibland lägga några intelligensbefriade "radiopratare" som flamsar trams.

Påskuppropet mot utförsäkringarna av sjuka
Påskuppropet mot utförsäkringarna av sjuka sprider sig. I allmänhet den 25 april (Annandag påsk) kommer det att hållas olika former av manifestationer runt om i Sverige. I Helsingborg blir det demonstration och möte med samling klockan 15.00 på Konsul Olssons Plats. Det blir sedan musik och tal på Gustav Adolfs torg och även ljuständning och musik och andakt i kyrkan. Hela arrangemanget är ett samarbete mellan Svenska Kyrkan, LO, Resurs (Respekt för Sjukas och Utsattas Rätt i Samhället) och SALO (Sveriges Anställningslösas Landsorganisation). Konferencier i Helsingborg blir Peter Wahlbeck.

Jag hörde förresten Stig Orustfjord från Försäkringskassan uttala sig i TV:n om Högeralliansens plåster på Ättestupan i Sjukförsäkringen. Han tyckte det hela var riktigt bra verkade det som. Stig Orustfjord fick en gång i tiden (hösten 2008) silkessnöret från Försäkringskassan då han tillsammans med arkitekten bakom det hela Maivor Isaksson fick ta skulden för att FK:s nya centraliserade organisation blev totalfiasko. Men i mars förra året togs han till nåders igen av dåvarande Socialutförsäkringsministern Cristina "en tredagars släng av utbrändhet" Husmark Pehrsson och blev hennes egna utsände i Försäkringskassans ledning där han kallas Överdirektör.

I en debattartikel i Dagens Nyheter i dag skriver statsvetaren Olof Ruin att Regeringen måste inse sitt beroende av oppositionen. Olof Ruin tycker att Högeralliansen måste byta regeringsstil och Fredrik Reinfeldt måste inse att han faktiskt leder en minoritetsregering. Det innebär att han är beroende av att få stöd från en del av oppositionen för att få igenom sin politik. Då duger det inte att blunda för detta och tro att det går att fortsätta som tidigare. 2006 började Fredrik Reinfeldt i allt större utsträckning bara tillsätta enmansutredningar för att förbereda regeringsförslag. Sådana utredningar är lättare att styra och förslagen som kommer blir i allmänhet precis som regeringen vill. Men, nu är läget annorlunda. Olof Ruin råder Fredrik Reinfeldt att inse att han måste prata sig samman med oppositionen. När det handlar om utredningar är det därför till exempel lämpligare att tillsätta parlamentariska utredningar som fångar upp allas synpunkter. Något som var mycket vanligare innan Fredrik Reinfeldt kom till makten. Olof Ruin tycker inte heller att det är acceptabelt att som han skriver: "Ej heller kan man begära, såsom ibland krävts, att de rödgröna uttryckligen skulle avhålla sig från att rösta mot ett regeringsförslag bara för att man på förhand vet att man får följe av den Sverigedemokratiska gruppen." Det är ju ett ganska larvigt resonemang från Högeralliansen. Men det har faktiskt framförts att den Rödgröna oppositionen inte ska stödja sina egna förslag om det finns risk för att Sverigedemokraterna skulle rösta för dom. Något motsvarande gäller dock inte Högeralliansen, som ju faktiskt får SD stöd i mer än 90% av fallen. Som sagt, det är dags för Fredrik Reinfeldt att inse att han faktiskt är i minoritet i Riksdagen. I dag får han igenom sin politik för det mesta med stöd av Sverigedemokraterna. Men det går åt skogen lite då och då...

Annars berättas från Libyen att bland annat Human Rights Watch hävdar att den libyska armén använder förbjudna klusterbomber i striderna. Vem har levererat dom till Libyen är min undran?

Inga kommentarer: