torsdag 14 april 2011

Billigast är inte alltid bäst

Situationen för DSBFirst är fortsatt kritiskt. Huvudägaren DSB (de danska statsjärnvägarna) har stoppat in nästan 1 miljard i bolaget för att förhindra en konkurs och se till att bolaget har kapital för att kunna betala förväntade böter och skadestånd. Den andra ägaren, skotska First Group, hotar att helt dra sig ur. Bakgrunden är att DSBFirst fick kontrakt på att köra de s.k. Øresundstågen genom att lämna lägsta budet (rejält under konkurrenterna). SJ överklagade beslutet att ge kontraktet till DSBFirst med motiveringen att bolaget hade statligt stöd från danska staten men förlorade ändå. Nu har det visat sig att SJ hade rätt. DSBFirst kunde lämna ett så lågt anbud eftersom man fifflade med bokföringen och fick hundratals miljoner överförda från ägaren DSB. Det har fått till resultat förluster på 600 miljoner kronor, uppsägning av personal, konkurshot och att bland annat den danske Trafikministern har tvingats avgå. Skulle DSBFirst tvingas i konkurs skulle det kunna vålla svåra problem med pendlingen över Sundet. Det finns risk att DSB då tar över trafiken i Danmark och konkursförvaltaren i Sverige. Och detta skulle innebära att man tvingades byta tåg när man pendlar över Øresundsbron. Ett mycket stort ansvar vilar på Skånetrafiken som bara valde billigaste anbud utan någon misstanke om hur det kunde komma sig att ett bolag låg så mycket lägre än alla andra. Billigast är inte alltid bäst.

Sedan kan jag naturligtvis inte fortsätta och hacka på Jobbskatteavdraget. En reform som jag anser vara mycket överskattad. Jobbskatteavdraget ska ju skapa nya jobb heter det i Anders Borgs retorik. Han säger också att eftersom man får behålla mer pengar är man mer villig att jobba mer, vilket ska vara bra för den svenska ekonomin. Och på den punkten har det kanske fungerat. Svenskars övertidsarbete ökar nämligen med språngsteg. Aldrig någonsin har svenskarna jobbat så mycket övertid. 4,6 miljoner timmar i veckan närmare bestämt. Var femte anställd jobbar över en normal vecka. Detta är dubbelt så många jämfört med för ett antal år sedan. All övertid motsvarar 115.000 heltidstjänster! Men var det inte för att höja sysselsättningen som vi har Jobbskatteavdraget? FLER skulle ju få jobb? Och så ökar övertiden kraftigt istället. All övertid går inte att eliminera. Tillfälliga toppar kan inte ersättas av ny personal. Men 115.000 heltidstjänster?

Apropå Högeralliansföreträdares envisa missbruk av ordet "bidragsberoende" så kan det finnas anledning till några rader. Sjukpenning, A-kassa osv är inga bidrag. Det är försäkringar. Precis som hemförsäkring, bilförsäkring osv betalar vi in en försäkringsavgift för att få ut på försäkringen när vi blir sjuka, arbetslösa, huset brinner upp eller bilen blir förstörd. Försörjningsstöd som ökar kraftigt allt eftersom sjuka slängs ut ur sjukförsäkringen är däremot ett bidrag. I en artikel i Dagens Nyheter läser jag att 44 miljoner amerikaner är beroende av statliga matkuponger, dvs bidrag. Eftersom man inte har tillfredsställande sjukförsäkringar och arbetslöshetsförsäkringar är det där sjuka och arbetslösa hamnar. Antalet bidragsberoende i USA skjuter i höjden kraftigt. DET är bidragsberoende. Om du är beroende av sjukpenning eller A-kassa är man INTE bidragsberoende, man får ut ersättning från en försäkring man betalat in till. Men så långt så att dom begriper detta inom Högeralliansen har man inte kommit.

Så ser jag att Nordeas VD Björn Wahlroos hotar med att flytta Nordeas huvudkontor från Sverige till Finland. Och det är egentligen inte så underligt. Sedan den svenska Högeralliansregeringen försnillat stora delar av svenska statens ägande i Nordea till finska Sampo så är det inget annat att vänta. Sampo började köpa på sig Nordeaaktier 2006 och har nu sedan svenska staten sålt ut stora delar av sitt ägande blivit största ägare. Det är kanske inte så underligt att den av Sampo tillsatta vd:n Björn Wahlroos vill flytta till Finland. Var det detta som Fredrik Reinfeldt hade i tankarna när man försnillade vårt gemensamma ägande?

Slutligen så noterar jag att Riksrevisionen är missnöjd med Regeringens styrning och kontroll av utrikesoperationerna i Kosovo och Afghanistan. Calle Str.. f'låt Bildt har inga kommentarer, han har inte läst rapporten.

Inga kommentarer: