lördag 9 april 2011

Vad är terrorism?

Två olika texter i dagens Aftonbladet får mig att fundera över vad som egentligen är terrorism. AB:s ledare under rubriken Rättsröta i Göteborg berättar om när Göteborgspolisen i höstas under väldigt våldsamma former slog sig in hos fyra, som det snabbt visade sig, helt oskyldiga personer och förde bort dom under förnedrande former. Dom misstänktes för terrorism. Redan dagen efter släpptes dom - då hade man insett att dom var helt oskyldiga. I en annan artikel berättar man under rubriken Ulf har kostat oss 1 miljard om den s.k. gryningspyromanen som nu dömts för en mordbrand till 8 år i fängelse. Men han misstänks för mängder av pyromandåd. Hela tiden driven av ett hat mot samhället. I Malmö sitter en man inlåst misstänkt för att ha skjutit ihjäl minst 3 personer och försökt skjuta ihjäl ett femtontal. Uppenbart driven av ett hat mot invandrare eftersom det är sådana han skjutit mot. Och sedan har vi den misslyckades terroristen i Stockholm som bara lyckades spränga sig själv till döds. Eller om han nu drabbades av samvetskval och valde att bara döda sig själv. Men det var bara männen i Göteborg och mannen i Stockholm som kallas terrorister. Mannen i Malmö och mannen i Ystad kallas inte terrorister? Men alla har gjort sig skyldiga till mord eller mordförsök (eller i varje fall misstänkts för detta) mot oskyldiga människor. Men, det finns ett samband. De som är muslimer / araber kallas för terrorister medan de som är svenskar inte kallas för detta. Vad beror detta på? Står det någonstans att terrorister måste var svartmuskiga?

Nya Pågatåg
I går skröt vår Högerregering vid ett väl förannonserat presskonferensjippo om att man skulle öka anslaget till Trafikverket för järnvägsunderhåll med 800 miljoner kronor under året. Trafikverket har för inte så länge sedan framfört att det behövs ytterligare 25 miljarder på 5 år. Så de 800 miljonerna var ett väl uppblåst piss i Östersjön om det inte blir en rejäl fortsättning. I dag berättar NATO-minister Sten Tolgfors i en debattartikel i regeringsorganet Dagens Nyheter att Sverige ska köpa 15 Black Hawk helikoptrar för 4,7 miljarder kronor. Och det är ju precis vad det svenska samhället behöver, dvs fler helikoptrar så att vi kan fortsätta utvidga vår militära satsning i Afghanistan. Det var lite fler kronor det.

Vi kan förresten göra ännu en jämförelse. Gryningspyromanen beräknas ha kostat 1 miljard. Det är mer än vad det uppreklamerade extra anslaget till järnvägsinvesteringar var på.

Annars är det ganska spännande att läsa tidningar. Just nu läser jag varje morgon två morgontidningar. Vår lokala allmänborgerliga Helsingborgs Dagblad och Högerregeringsmegafonen Dagens Nyheter. Båda tidningarna ägnar i dag sin huvudledare åt Högerregeringens extra miljoner till järnvägsunderhåll och järnvägstrafiken i allmänhet. Och vi kan se tydligt att medan HD är en självständigt tänkande tidning med ofta hög kvalitet på tankarna på ledarsidan (även om jag inte alltid håller med) så är Dagens Nyheters ledare ofta av mycket dålig kvalitet med huvudsaklig uppgift att fungera som en megafon för Reinfeldts Högerregering. Rubriken i HD lyder Järnvägsproblem större än så medan DN presterar rubriken Varning för tågnotan. Ni kan ju själva gissa er till hur det låter i ledarna.

Slutligen ser jag att SD:s riksdagsledamöter super och festar så våldsamt i sina övernattningslägenheter i Stockholm att grannarna nu klagar. Det är ju bra att dom uppför sig som svenskar (och super) och inte som simpla muslimer (som ju inte dricker alkohol.

Inga kommentarer: