måndag 4 april 2011

Om en sjuk sjukförsäkringspolitik

Att läsa kommentarerna till gårdagens båda länkade debattinlägg och ledarartikel om sjukförsäkringen säger faktiskt nästan mer än artiklarna i sig. Stödet för DN:s försvar för Ättestupapolitiken i Sjukförsäkringen kommer i stort sett uteslutande från mer eller mindre etablerade högerdebattörer / högerbloggare / högerpolitiker samt den här gruppen lyckligt friska som köpt myterna om fusket med sjukförsäkringen med hull och hår. De flesta svenskar har i dag insett att de införda ändringarna egentligen inte har införts för att hjälpa sjuka människor. Dom har införts för att låta sjuka människor betala inbesparingar i budgeten så att skatten kan sänkas för de mer lyckligt lottade i samhället. Det är alltså inget fel, utan helt rätt, att öka resurserna för att hjälpa sjuka med rehabilitering. Det är nödvändigt att hjälpa fler sjuka att få någon form av sysselsättning i skyddad eller anpassad miljö. Men jag tillåter mig att tycka att detta får inte innebär att arbetslösa och friska ungdomar (och äldre) inte kan få något jobb eftersom arbetsuppgifterna istället sköts av någon som får lönen subventionerad av staten. DN skriver om att vi tidigare kallade arbetslösa för sjuka för att frisera arbetslöshetssiffrorna. I själva verket har man nu istället infört en politik där sjuka människor inte längre får kallas sjuka. Dom ska slängas ut ur systemet till något osäkert - och får betala för detta.

Högeralliansfritt
Det står nu mer eller mindre klart att Sverige kommer att ansluta sig till alla andra civiliserade länder. Det är på väg ett självklart förbud mot att SMS:a och prata i mobiltelefon utan handsfree medan man kör bil. Högeralliansen verkar tvingas ge med sig. Det har annars varit ett kompakt motstånd från det hållet mot en sådan lag. Men, man var på väg mot ett bakslag i Riksdagen och har nu accepterat ett lagförslag. På tiden!

Säg Nej till Sverigedemokraterna
Annars får faktiskt vår minoritetsregering på högerkanten igenom det mesta dom vill ha. Även om det blir stor publicitet varje gång som Sverigedemokraterna röstar med den Rödgröna oppositionen så är det faktiskt fortfarande så att SD i 94% av de omröstningar då deras röst är avgörande i blockskiljande frågor röstar med Högeralliansen. Det intressanta är att detta inte får någon publicitet. Men att ett högerparti röstar med de andra högerpartierna är ju egentligen inget att förundras över.

Dagens humorpris vill jag ge till Centerpartiets Anna-Karin Hatt. Hon är IT- och Regionminister, en så'n där post som gavs till Centern för att Centerns ras i valet inte skulle synas allt för mycket i fördelningen av antalet ministrar. I dagens Dagens Nyheter lyckas hon på en helsida berätta att Centern står för en varm och grön socialliberalism. Ganska högtstående humor om jag får säga det. Hon lyckas sedan fylla helsidan med tomma plattityder och floskler utan att säga ett dugg om vad det finns för grön socialliberalism i Centern under Maud(eraten) Olofsson.

Monarkifri zon
Gårdagens Söndagsbilaga i Aftonbladet ägnade några sidor åt att granska vad Madeleine Thérèse Amelie Josephine Bernadotte egentligen sysslar med i New York. Officiellt är hon ju där för att arbeta för World Childhood Foundation. Men det handlar mest om att tillsammans med de andra jetsettöserna shoppa runt i de fina exklusiva affärerna och roa sig på kvällarna med det fina folket. Det förvånade mig hur uppriktiga man vågade vara i artikeln. - "Hon är lat och bortskämt, har alltid levt det ljuva livet medan hennes syster har fått kämpa..." är ett citat från artikeln. Jag ifrågasätter om det är detta mina skattepengar ska användas till.

USA:s flagga
Jag hör förresten att det inte blir något åtal med anledning av den amerikanska ambassadens olagliga spionage på svenska medborgare. Polisens utredare har kommit fram till att det inte går att styrka brott eftersom han inte kan förhöra de misstänkta och inte får lov att få tillgång till det material som misstänks vara olagligt. USA:s ambassad vill inte lämna ut det! Ett ganska praktiskt sätt för brottslingar att slippa åtal, man vägrar prata med polisen och vägrar ge dom det material som behövs för utredningen så slipper man åtal. Något att tänka på för andra brottslingar.

I dag fick Sverige en kommersiell pratradiostation. Ja, inte Sverige men Stockholm i varje fall. Radio 1 heter den pratradiokanal som MTG drar igång. Med programledare som Robert Aschberg, Gert Fylking, Hasse Aro och Fredrick Federley så är kanske inte förväntningarna på så hög grad av seriositet särskilt höga. Men jag tänkte ändå försöka lyssna lite via Internet, men det var inte lätt. En sökning på "Radio 1" visade att namnet är väl använt runt om i världen. Men någon länk i Sverige hittade jag inte. Jag tänkte gå till MTG som driver stationen, men deras webbsida mtgradio.se verkar ha lagts ner 2009. Efter det är den inte uppdaterad. Andra stationer inom MTG gruppen länkar dock fortfarande till denna sovande webbsajt. Nu hittade jag dom till slut efter en chansning på vad webbadressen kunde vara. Och har lyssnat några timmar. Men det märks att det är lågbudget. Robert Aschbergs "avslöjande" om krav på mutor från en restaurangägare ledde inte till något eftersom det inte var förberett utan utredningen fick ske under sändning. Och eftersom ingen gick att nå på telefon, så blev hela programmet bara ett långt reklaminslag för restaurangen i fråga. Jag såg förresten på något ställe att man skulle återsända Voice of America under natten. Jag tror att jag avstår från fortsättningen. Det var mest upphausat och uppstressat.

Inga kommentarer: