onsdag 6 april 2011

Vår drottning har stukat foten

Den svenska kvällspressen funderade under gårdagskvällen på om dom skulle ge ut extraupplagor. Men eftersom det var på kvällen så bestämde man sig efter modigt övervägande för att avstå. Anledningen är att Drottning Silvia trampade snett och stukade foten under sitt besök i New York. Madde och Silvia var ute och shoppade och ville tydligen inte bli fotograferade. Och då gick det som det gick. På detta kan man ha två synpunkter. Den ena handlar om mitt allmänna förakt för kändisfotografer. Detta ligger på nivån 0,2. Skaffa ett anständigt jobb är min uppmaning! Å andra sidan så är ju hela kungafamiljens existensberättigande beroende av att dom ställer upp på bild. Monarkin har två uppgifter i samhället. 1/ Att klippa snören. 2/ Att le framför kameror. Och då får dom faktiskt acceptera att dom inte alltid själva bestämmer omständigheterna för detta fotograferande. Dubbelt trams kan man alltså säga. Att som Aftonbladet ägna det hela en helsida med rubriken "Silvia stukade foten i New York" i stora svarta bokstäver... Väx upp!

Maud Olofsson
Kraven på Maud Olofssons avgång växer. I dag gick först riksdagsledamoten Abir Al-Sahlani ut och krävde hennes avgång. CUF har sedan instämt i kravet och nu senast har också Fredrick Federley på Stureplan instämt. Maud Olofsson har dock ingen kommentar att komma med förutom ett skriftligt uttalande om att hon är partiets ordförande. Hon befinner sig för tillfället i diktaturen Förenade Arabemiraten. En av de stater som skickade trupper till Bahrain för att där slå ner demokratiupproret. Hon kan kanske passa på att få lite tips om hur hon gör för att inte få sparken.

Sedan ser jag att det beslutats att vår största isbrytare Oden i fortsättningen inte får hyras ut. I vintras när isläget var som värst var den största isbrytaren vi har utlånad för forskningsarbete i Ishavet och kunde inte användas för isbrytning där den behövdes. Bra ekonomi kanske, men mindre bra för de som behövde hjälp av en isbrytare.

Den 25 februari berättade jag om problemen för DSBFirst som på uppdrag av bland annat Skånetrafiken kör Øresundstågen, Det dansk-skotska DSBFirst lämnade lägsta budet för några år sedan vid upphandlingen och SJ förlorade uppdraget. SJ överklagade med motiveringen att DSBFirst fick subventioner från den danska staten och det därför inte var "lika konkurrens". Men SJ förlorade. Nu har det avslöjats att DSBFirst bud är underfinansierat och enda chansen för bolaget att överleva har varit just fiffel med statliga danska pengar. Enligt rykten är DSBFirst i dag konkursmässiga. Senaste nytt är att bolaget har skulder på cirka 300 miljoner till DSB, de danska statsjärnvägarna, och man ska säga upp drygt 30-talet anställda.

Det känns lite kymigt att erkänna det, men jag upptäckte att jag nästan befinner mig på samma ståndpunkt som den kristna dagstidningen Dagen! Vad det handlar om? Jo, debatten om sjukvården i Sverige ska hjälpa ensamstående mammor med konstgjord befruktning. Min grundtanke är nämligen att rätten till barn är ingen mänsklig rättighet. Däremot är barns rätt till båda föräldrar en mänsklig rättighet. Ska en sjukvård som inte har resurser till allt som den behöver utföra använda delar av dessa begränsade resurser till konstgjord befruktning till någon som väljer att inte skaffa barn på "normalt vis"? Sven Tycker har ännu ingen färdig åsikt i ämnet. Men en grundläggande princip jag har är faktiskt att rätten till att ha barn är ingen mänsklig rättighet.

Slutligen ser jag att JAS ännu inte har fått flyga över Libyen - dom har fel bränsle... Hoppas dom har tillräckligt med bränsle så att dom kan flyga hem igen i varje fall och slipper ta tåget.

Inga kommentarer: