tisdag 1 juni 2010

Israel bör klassificeras som terrorstat

Den israeliska terrorattacken mot internationella biståndstransporter ute på internationellt vatten har inneburit att Israel är på väg att förlora många av sina sista vänner. Turkiet, som tidigare var det närmaste Israel hade som allierad i området är "fly förbannade". Turkiet har kallat hem sin ambassadör i Israel, planerade gemensamma militärövningar har ställts in och Turkiet var snabba att kalla in FN:s säkerhetsråd för att diskutera morden (på främst turkiska medborgare). Från USA (som finansierar den israeliska staten) har kommit förhållandevis hård kritik. Egypten (som upprätthåller blockaden mot Gaza tillsammans med Israel) har förklarat att man kommer att öppna en gränspassage. Och en av de mer livliga Israelvännerna i Sverige, Stureplanscenterns Fredrick Federley skriver på sin blogg: "Why Israel, why?" Några av de svenskar som kidnappades på internationellt vatten uppges nu vara på väg hem. Men de flesta sitter illegalt inspärrade i israeliska fängelser.

Det är nu helt självklart att allt militärt utbyte med Israel upphör. Israel bör utsättas för en total vapenblockad. Jag tycker också att det är helt självklart att den handelsstatus som Israel har med EU som "speciellt gynnad motpart" avskaffas med omedelbar verkan.

Vår katt Mio
Världens dummast katt fyller 6 år i dag. Mio (som på bilden syns på en av sina favoritställen, liggande uppe på ryggstödet på en fåtölj) är född ungefär den 1 juni 2004. Det här är en katt som alltid håller familjen igång. Skrattar man inte åt dumheter är man förbannad på kattfan för något dumt han hittat på. Grattis Mio!

Min månad med dubbla morgontidningar är slut för den här gången. Min gratismånad med Svenska Dagbladet tog tydligen slut i dag. Under en period lär jag alltså lida av abstinens när det bara finns en morgontidning att bläddra i. Det är inte lätt att vara läsoman. Nåja, om allt fungerar så är det snart igång en ny extra billig månad med Dagens Nyheter och sedan har jag när den är slut faktiskt en ny månad med Svenska Dagbladet att hämta ut. Så större delen av sommaren ska väl räddas så att jag slipper slåss med Kevin om tidningen vid frukostbordet.

Ett genombrott har skett i bygget av tunneln genom Hallandsås. Trots alla motgångar så skedde det ett historiskt genombrott i går på morgonen. Nu finns det nämligen en tunnel rakt igenom åsen. Det återstår dock några års arbete innan järnvägstunneln är redo att tas i trafik. Syftet med den 8,7 km långa dubbelspåriga tunneln är främst att kunna utöka kapaciteten på Västkustbanan. I dag kan det köra max 4 tåg i timmen på den år 1885 byggda järnvägen över åsen. Banan är brant och kurvig och främst godståg har stora problem att ta sig över. Ett bygga en ny dubbelspårig järnväg ÖVER åsen hade skapat ett enormt fult ingrepp i naturen och det hade inte accepterats. Se det "hål" som motorvägen E6 sker ner sig i rakt genom åsen. Jag är övertygad om att ett sådant bygge inte hade accepterats i dag.

Jag noterar förresten att er bloggare har lyckats nå in på Helsingborgs Dagblads ledarsida. Man har valt ut ett kort utdrag ur en kommentar jag skrev i samband med en Ledarkommentar om bilism kontra kollektivtrafik. - "Gör det svårare / dyrare / bökigare att ta bilen och enklare / billigare / snabbare att åka kollektivt." Ett något förkortat utdrag ur ett resonemang.

Inga kommentarer: