lördag 26 juni 2010

Mer om nyttan av att titta var man går

xxxx
I går skrev jag om Tage Danielssons monolog om "Sannolikheter". En humoristisk pärla - med ett budskap. Ett verkligt bevis för Tages storhet. I förrgår skrev jag om att hitta saker. Och om vi då kombinerar dessa båda "tyckerier" så får vi ämnet för dessa rader. Hur stor är sannolikheten för att någon ska gå och tappa ett kanadensiskt mynt i Åstorp? Inte mycket större än för en kärnkraftsolycka kan man uttrycka det som. Och om vi då lägger till hur stor sannolikheten är för att vi ska hitta detta mynt så är detta mindre sannolikt än att Forsmark ska drabbas av en härdsmälta. Och det kan ju inte hända eftersom sannolikheten är så liten. Men trots detta så hittade Kimmy i går en kanadensisk quarter på trottoaren utanför Björnekulla. Bilden har jag snott på nätet så det är fel årtal. Det upphittade myntet med en Caribou - Rangifer tarandus (kanadensisk renen) kan återfås av rättmätig ägare mot beskrivning (t.ex. genom att berätta vilket årtal myntet är präglat). Om ingen ägare anmäler sig behåller jag myntet som en första inbetalning för en resa till Canada.

I senaste numret av ETC skriver förre Universitetskanslern, Anders Flodström, under rubriken Ministerstyre, om varför han nyligen helt plötsligt avgick. Officiellt kallades det för samarbetssvårigheter med Regeringen. Men verkligheten är alltså att det var en protest mot Ministerstyre från Utbildningsdepartementet, som ju leds av Major Jan "skoltalibanen" Björklund. I september lämnade Högskoleverket ett förslag på nytt kvalitetssystem till regeringen. Detta var förankrat hos universitet och högskolor, studenter och arbetsmarknad. Men det passade inte ministern som drog igång en ministerstyrd kampanj mot förslaget. Till slut fick Anders Flodström nog och lämnade in. Nu kan Major Björklund tillsätta någon som lyder istället.

Georgiens flagga
I all hemlighet har de georgiska myndigheterna rivit ner monumentet över Josef Stalin som stod i hans födelsestad Gori i Georgien. Och det här är nyheter som jag känner splittring inför. Man kan tycka illa om Josef Stalin (och det gör väl de flesta). Men, samtidigt är han en del av historien. och i allra högsta grad en del av Goris historia. Ska vi riva ner alla statyer av människor som omvärderats? Ska vi i Sverige riva alla statyer och monument över maktfullkomliga kungar med blod på sina händer? Gustav Vasa? Karl XII? I Helsingborg står en staty över Magnus Stenbock - ingen vi skåningar vill hylla. Man kan inte radera historien. Statyerna och minnesmärkena är en del av denna historia. Och den kan inte raderas bara genom att riva en staty. Det som har hänt har hänt, oberoende av om statyerna är kvar eller inte. Det skulle bli mycket tomt på statyer runt om i världen om vi skulle riva ner alla gamla ledare vid maktskiften.

Och så var det dags för biobesök igen. Kevin tyckte vi skulle se Killers, så det gjorde vi i dag på kvällen. Filmen handlar om CIA:s hitman (spelad av Ashton Kutcher) som under arbetets gång blir kär i den något töntiga tjejen (spelad av Katherine Heigl). Så han bestämmer sig för att hoppa av arbetet och övergå till att bli den trevlige grannen i det fina villakvarteret istället. På köpet får han en lätt mystisk pappa (spelad av Tom Selleck) och en lätt alkoholiserad mamma (spelad av Catherine O'Hara). Efter några år kommer dock det förflutna ikapp och filmen förvandlas från en lätt romantisk komedi till en actionkomedi där mördarna faller som käglor. Om han mördat 14 personer tidigare under hela sin karriär så blir det nästan lika många döda till på några timmar. Lite smårolig är filmen, men Ashton (och i ännu högre grad Katherine) räcker inte riktigt till för en ordentlig komedi. Det märks att Selleck och O'Hara är mer erfarna skådespelare. Jag ger till slut filmen 3 graviditetstest på den 5-gradiga skalan.

Inga kommentarer: