torsdag 17 juni 2010

Mauds slutliga kapitulation

Centerledaren Mauderaten Olofsson
Maud "Mauderaten" Olofsson (c) slängde i dag tillsammans med den s.k. Miljöministern Andreas Carlgren den sista resten av förtroende för Centerpartiet i papperskorgen. Det historiska beslutet i dag om att tillåta bygget av upp till tio nya kärnkraftverk I Sverige är ett brott mot Centerns (och Högeralliansens) vallöften och partiprogram. Det är också ett brott mot den folkomröstning om kärnkraften som hållits. Och det är ett brott mot den regeringsförklaring som tidigare lämnats av Högerpartierna. Att så uppenbart bryta mot alla löften som getts bara för att glädja koalitionspartners är en skam för Maud och Andreas. Och Högeralliansen är trots detta så oeniga att dom inte ens är eniga om hur beslutet ska tolkas. Centern vidhåller med en dåres envishet att beslutet innebär att det INTE kommer att byggas några nya kärnkraftverk. ALLA andra (politiker, företagsledare och experter) är alla eniga om att Maud Olofsson är totalt ute och reser. Kanske blir Sverige ett av de få länder i världen som gör sig ännu mer beroende av kärnkraften i framtiden. I Västeuropa pågår i dag bygget av två kärnkraftverk. Ett i Finland och ett i Frankrike. Båda byggena är åravis försenade (helt i klass med Hallandsåsbygget) och båda är våldsamt fördyrade. Verkligheten är att sedan länge minskar hela tiden antalet kärnkraftverk i världen. De gamla verken stängs, och ersätts inte. Men i Sverige ska vi satsa på nya kärnkraftverk! Tillsammans med f.d. Centerledare som Torbjörn Fälldin och Lennart Daleus tror jag att du slagit i den sista spiken i kistan för Centerpartiet.

Palestinas flagga
Israel har beslutat att lätta på blockaden mot Gaza. Aktionerna med Ship to Gaza har alltså fått en, i varje fall delvis, effekt som man eftersträvade. I fortsättningen ska det preciseras vad som inte får föras in i Gaza. Tidigare gällde att bara vissa specifika varor fick föras in, vilket fick rent absurda effekter. Fortfarande vet vi inte vilka varor som fortfarande blir förbjudna. Förhoppningsvis blir det till exempel i varje fall tillåtet för Gaza att återuppta sin export av blommor. Detta var tidigare en stor inkomstkälla för Gazas lantbrukare. Den israeliska blockaden satte stopp för detta. Dom enda som gladdes var djuren i Gaza som fick äta blommorna istället för att dom såldes på exportmarknaden. Fortfarande gäller att 18% av Gazas yta av Israel deklarerats som buffertzon. Mark som inte får beträdas av Gazas innevånare. Jordbruksmark som alltså inte kan utnyttjas i vad som är ett av världens tätast befolkade områden. På en yta som är mindre än en tredjedel av Öland bor omkring 1,5 miljon människor. Och en femtedel av ytan får alltså inte användas för Israel.

Sommarjogging 2010: Dom hade i dag lovat sol och samma värme som i går. Och eftersom jag dessutom skulle köra en vända till tippen med Mia på förmiddagen så planerade jag att springa en runda ganska tidigt på förmiddagen - innan det blev för varmt. Jag tog mig för att springa rundan redan vid niotiden. Men inte blev det varmt i dag. Jag ska i och för sig inte klaga eftersom jag inte är någon soldyrkare. Men "löftet" om strålande sol sket sig. Vi har knappt sett solen under dagen. Men, det har varit ganska skönt ändå. Löparrundan gick bra. Det var ju dags för en kort runda i dag, och eftersom jag dessutom hade lite brådis så valde jag 5,5 km rundan. Och det gick undan. Jag trodde att de 28.20 jag gjorde förra gången var nära gränsen, men i dag stannade uret på 28.05. Det är ingen supertid, men för en nästan 58-årig gubbe så tycker jag det är bra.

Vår "svenska" styrelseordförande i BP, Carl-Henric Svanberg, har fått ganska mycket kritik för sitt agerande i samband med oljeutsläppet i Mexikanska bukten. Jag är inte kapabel att bedöma om han inte skött sitt jobb tillfredsställande. Jag tvivlar på att det är han som slarvat med säkerheten, förtigit hur stora utsläppen egentligen är eller rent allmänt inte insett vidden av olyckan. Han är beroende av den information han får av underlydande, och jag tror snarare att dom inte reagerat tillräckligt och fört upp informationen om hur illa det var längst upp i organisationen. Men han är boss, och som boss har man (jäkligt) bra betalt för att hålla sig informerad, informera och ta ansvar. Har man råd att hålla sig med en lyxsegelbåt i mångmiljonklassen med 5 mans besättning ständigt redo runt om i världen redo när man vill segla så har man ganska bra betalt. Jag skulle vilja hävda att vi kan ta Cygnus Montanus II (så heter segelyachten) som ännu ett exempel på att världen inte saknar resurser, men fördelningen av dessa lämnar en hel del att önska. Jag hörde Carl-Henric på radion, och reagerade på hans usla engelska. Den var ju för fasiken sämre än min egen. Ställer dom inte större krav på språkkunskaper vid rekryteringar till sådana poster?

I dag var det Östen Warnebring som dök upp på järnvägsstationen i Åstorp. Jag talar (nåja, skriver) alltså om de nya Pågatåg som Skånetrafiken håller på att provköra och utbilda förare på. Fast jag har fortfarande inte förlåtit Skånetrafiken för att man inte nappade på mitt eget namnförslag - Klintagumman. Jag försökte till och med att argumentera med att det faktiskt borde finnas ett tågnamn från varje kommun i Skåne - i varje fall varje kommun med en egen järnvägsstation. Men det sket sig. Det blev i sedvanlig ordning mest kända malmöbor.

Och på tal om bröllopshysterin så ser jag att Stockholm stads och TV4:s jipposatsning på Love Stockholm 2010 blivit ett smärre fiasko. Besökarna uteblir och företag är på väg att stänga ner i förväg. Den där bröllopshysterin övervärderade man nog en aning. Men hav tröst, nu är det snart över.

Inga kommentarer: