måndag 7 juni 2010

En seriemördares bekännelse

Jag är tyvärr tvungen att erkänna. Jag är en seriemördare! Dagen har bjudit på ihållande regn från tidig morgon till eftermiddagen. Och detta har fått mig att inse att min förhoppning att den kalla vintern skulle minska problemet med mördarsniglar var ogrundad. De som istället hävdade att snötäcket gjorde att bestarna kunde övervintra verkar ha fått rätt. Dagens myckna regnande har helt enkelt lockat fram de slemmiga bestarna. Jag har gjort två grundliga rundor i trädgården under dagen - utrustad med ett trädgårdjärn. Ett rejält hugg i mitten minskar beståndet med en spanjor. Totalt har jag nog gjort slut på ett hundratal under dagen i trädgården. Men många är väldigt små - än så länge. Men , jag ska inte bara klaga på dagens regn. Det har gjort gott åt Ingelas nyplanterade pumpaplantor också. Bara inte snigeljävlarna äter upp dom. Det är en ständig kamp.

Sommarjogging 2010: I torsdags var jag på väg att göra en riktigt bra tid på min 7,5 kilometersrunda - då ringde mobiltelefonen i fickan. Och den där riktigt fina tiden blev bara en ganska bra tid. Så i dag när det regnade så in i Norden bestämde jag mig för att ta samma runda istället för en längre runda. Och jag lämnade mobilen hemma. Det ska dock erkännas att huvudskälet till detta var att jag inte litade 100% på mobilens vattenförmåga. Jag räknade med att hinna bli rejält dyngsur innan jag var hemma. Och trots att kläderna bara blev tyngre och tyngre av allt regn så kunde jag hålla ett bra tempo hela rundan. Tiden 39.50 är alltså mer än godkänt.

Helsingborgs Dagblad har låtit Demoskop göra en lokal väljarundersökning för Helsingborg. Och det man uppmärksammar är stora framgångar för Moderaterna som ökar 10,9% till 40%. Detta medan Socialdemokraterna tappar 0,8% till 30%. Även Vänsterpartiet tappar 0,8 till 2,2%. Det hela vägs upp av Miljöpartiets uppgång med 3,7% till 9,6%. Som ni förstår finns det gott om förlorare i undersökningen. Moderaternas kannibalism på sina stödpartier är ännu mer uppenbar i Helsingborg. Bäst klarar sig Folkpartiet som tappar 2% till 6,8%. Både Kristdemokraterna (-2,2% till 2,2%) och Centerpartiet (-1,3% till 1,8%) trillar ur kommunfullmäktige. Det fjärde stödpartiet SPI (Sveriges Pensionärers Intresseparti) raderas helt ut och tappar 2,8% till 1,2%. Slutligen rasar även Sverigedemokraterna och halveras till 4,8%. Det innebär att den samlade högerstyrkan minskar i fullmäktige medan den Rödgröna oppositionen ökar. Jag börjar fundera på hur länge Maud och Göran kommer att fortsätta sitta still i båten medan dom ser sina partier raderas ut av en kannibaliserande Fredrik. De gode Jan har ju redan insett problemet och kört en hel del egna race.

Det svenska regionflyget är drabbat av strejk. Och strejken handlar om samma sak som många konflikter i dag på arbetsmarknaden. Arbetsgivarna vill säga upp personalen pga arbetsbrist och sedan i samma ögonblick hyra in personal från bemanningsföretag för att utföra det arbete som den uppsagda personalen precis sagts upp från pga arbetsbrist. Jag har inga problem med att bestämma mig för på vems sida i konflikterna jag står! Jag trodde att "arbetsbrist" betydde att det var "brist på arbete". Men det handlar tydligen om brist på något annat hos arbetsgivaren.

Enligt stiftelsen Tällberg Foundation är Sverige världens bästa land att bo i. Man har, baserat på 16 olika faktorer, rangordnat världens bästa länder att bo i. Sverige följs av Norge, Danmark och Finland. Alla länder som under många år mer eller mindre oftast styrts av regeringar med stark folkrörelseanknytning (läs gärna arbetarrörelseanknytning). Det är också länder med en hög offentlig välfärd betald genom relativt höga men solidariska skatter.

2 kommentarer:

Björn Larsson sa...

Av ren nyfikenhet, menar du att tex Moderaterna ökar med 10,9 procent eller att de ökar med 10,9 procentenheter?

MVH
Björn

Sven Tycker sa...

Det blir så långt att skriva "procentenheter" varje gång, så jag har förkortat detta till "%". Och eftersom detta är ett ganska etablerat sätt att uttrycka det på (även om jag är medveten om att det är fel) så gör jag så. Jag utgår ifrån att du förstått vilket.

Det borde finnas ett tecken typ "%é" som uttrycker detta. Man borde kanske börja införa detta.