söndag 6 juni 2010

Sverige är fantastiskt

Sverige ä'r fantastiskt
I dag är det vår svenska Nationaldag. Och varje år (sedan dagen blev helgdag) är nationalistiska romantiker förvånade över att vi inte firar dagen på samma nationalistiska sätt som till exempel norrmännen firar syttende maj. Men, det är faktiskt inget underligt i detta. Medan norrmännen firar sin självständighet denna dagen vet svenskarna faktiskt inte riktigt varför vi firar den 6 juni. Att Gustav Vasa blev kung 1523 är ju inte så jättemycket att fira. Att vi fick nya regeringsformer 1809 och 1974 är ju inte heller anledning till uppsluppet firande. Hur våra politiker kunde vara så korkade att man inte valde Midsommarafton till Nationaldag övergår mitt förstånd. På Midsommar firar vi svenskar att vi är svenskar och att vi är stolta över att vara svenskar som bor i vårt underbara land. I dag är det en liten grupp fanatiska nationalister och utkommenderade barn som firar nationaldagen den 6 juni. Och sedan firar folket sin stolta svenska nationalkänsla några veckor senare på Midsommar.

Sverige är fantastiskt
Vi har mycket att vara stolta över. Sverige är ett fantastiskt land. Ett rikt land som har råd (och vilja) att ta hand om alla sina medborgare. Och som samtidigt har råd och vilja att visa solidaritet med andra som inte är lika lyckligt lottade. Vi lever i en av världens mest etablerade och stabila demokratier. Vi har helt enkelt mycket att vara stolta över. Så, känn dig stolt över att bo i Sverige. Skänk en tacksamhetens tanke till alla de som under årens lopp arbetat för att göra vårt land till ett bra land att bo i för alla medborgare - ofta med stort motstånd från konservativa krafter som velat bevara sina egna privilegier. Detta innebär inte att allt är perfekt. Utan fortsätt att arbeta för att skapa ett bättre samhälle för ALLA. Där ingen ges rätten att sätta sig på någon annan. Men, säg nej till de som tror att vi är något bättre och mer värda än andra bara för att vi är blonda svenskar. SVERIGE ÄR FANTASTISKT!

Ännu ett skepp med sändningar till Gaza har kidnappats av israeliska pirater och istället förts till Israel. De aktivister från Irland och Malaysia som fanns ombord på skeppet Rachel Corrie har kidnappats och illegalt fängslats i Israel. Båten var främst lastad med cement för att kunna reparera de hus i Gaza som förstörts av israeliska attacker. Men byggnadsmaterial är sådana farliga produkter som den extremistiska regimen i Israel anser inte ska få föras in i Gaza.

Men aktionerna med Ship to Gaza verkar åtminstone delvis uppnå sina mål. Debatten om den illegala israeliska blockaden mot befolkningen i Gaza har fått ökad spridning. Egypten har öppnat en gränspassage till Gaza, som tidigare efter överenskommelse med Israel hållits stängd. Och i Israel uppges att en lättnad av blockaden kan vara på väg. Aktivisterna kan alltså sägas att åtminstone delvis ha uppnått sina mål. Det återstår nu för resten av världen att se till att målen helt uppfylls. Dvs att blockaden hävs.

Resultatet från obduktionen av de 9 som mördades av israeliska soldater på båten Marmara visar att 60-årige Ibrahim Bilgen sköts fyra gånger i tinningen, bröstet, höften och ryggen. 19-årige Fulkan Dogan, som också var amerikansk medborgare, sköts fem gånger från ett avstånd på mindre än 45 centimeter. Han sköts i ansiktet, i bakhuvudet, två gånger i benet och en gång i ryggen. Aktivisterna mördades kort sagt.

Slutligen så glömde jag i går att kommentera det faktum att SF:s biografer för en tid sedan fick en ny gratistidning som delas ut. Tidigare hade man något missfoster som tydligen producerades av Expressen och som var mer en sladdertidning än en filmtidning. Nuvarande Film på bio handlar i varje fall om film. Visst är det texter som främst är skrivna av de olika filmbolagens PR-avdelningar. Men som sagt, det handlar ju om film i varje fall istället för den skit som delades ut förr.

Inga kommentarer: