onsdag 9 juni 2010

Mauderaten som ljuger

Maud Mauderaten Olofsson
Aftonbladet och Svenska Dagbladet har samma huvudägare, Schipstedt. Och det gör att dessa båda, i övrigt mycket olika tidningar, gör saker gemensamt. Uppenbart är att Aftonbladets Lögndetektorn inför valet och Svenska Dagbladets Faktakollen inför valet är ett gemensamt projekt. Nu senast har man granskat Maud "Mauderaten" Olofssons (c) påstående: "Sysselsättningen är högre. Det är 100 000 fler sysselsatta nu än när vi tillträdde, trots finanskris.". Granskningen har skett samtidigt och resultatet är det samma, dvs att Maud i sedvanlig ordning ljuger. Men tidningarna väljer olika rubriker till sina granskningar. Aftonbladet skriver Du har fel fakta, Maud medan Svenska Dagbladet bara skriver 100 000 fler sysselsatta. Ingen av tidningarna lyckas dock komma fram till Mauderatens siffror, hur dom än räknar. Beroende på hur man jämför utvecklingen så är det FÄRRE som är sysselsatta eller möjligen en liten marginell ökning, som inte ens motsvarar befolkningsökningen. Men med tanke på hur uselt man på andra områden lyckas tolka statistiken på Högeralliansens sida så är det uppenbart att det hela handlar mer eller mindre om en medveten lögn för att lura svenska folket inför valet.

En annan bluff är Arbetslöshetsminister Sven-Otto Littorins (m) påståenden om att Jobbskatteavdraget har skapat 70.000 nya jobb. Vad det handlar om är att en del ekonomiska experter har sagt att Jobbskatteavdraget på sikt kan skapa 70.000 nya jobb. Men vad man är mycket tysta med att berätta är att förutsättningen för detta är att lönerna inte ökar i samma omfattning som annars. Dvs det vi får ut i lägre skatt ska betalas med lägre löner för att det ska bli den effekt som sägs. Några mer pengar i plånboken får det inte bli. Däremot en fortsatt straffbeskattning av sjuka, arbetslösa och gamla. Dessutom är experterna milt sagt oeniga om saken. De lägre skatteinkomsterna ger färre jobb i offentlig sektor. Dvs den eventuella vinsten äts upp av annat.

Det är dags för skolavslutningar runt om i landet. Och om skolavslutningen i sig är en tradition så börjar det också bli tradition att debattera kopplingen mellan skolavslutningen och kyrkan denna vecka. Jag är lyckligt lockad, jag bor i en kommun där det INTE är tradition att hålla skolavslutning i kyrkan. Som oorganiserad troende ateist så känns detta skönt. Det finns aulor och skolgårdar där man kan ha en lika stämningsfull avslutning. Jag tycker det är självklart att skolans obligatoriska verksamhet (och där ingår avslutningen) inte ska präglas av en viss religion. Det ska inte vara så att föräldrar och barn ska ställas inför ett svårlöst dilemma för hur man ska ställa sig. Men jag har ändå dilemmat. Minstingen Kimmy går ju i skolan i Klippan, och där hålls avslutningen i just kyrkan. Jag håller mig borta, jag hade känt mig mycket illa till mods av att behöva sitta i kyrkan och lyssna på en präst berätta religiösa sagor och dravel för oskyldiga barn som är "tvingade" att närvara. Att det är just kristdemokratiska företrädare som främst dyker upp för att försvara slentrianen att trots allt hålla till i kyrkan säger nog allt om vad det handlar om.

Maltas flagga
Under en tid har det debatterats livligt avvisning av ensamkommande minderåriga flyktingar tillbaka till Malta. Många som flyr till Europa hamnar först på Malta. Men där finns ingen möjlig framtid så dom fortsätter. Men EU:s regler är sådana att det är förstalandet som ska pröva asylrätten. Alltså utvisar Sverige barnen / ungdomarna tillbaka till Malta. Detta trots att lilla Malta, enligt talrika vittnesmål, inte har möjlighet (eller viljan?) att ta hand om flyktingarna på ett humant och acceptabelt sätt. Den Rödgröna oppositionen har nu också fått stöd från Kristdemokraterna i kraven att utvisningarna till Malta måste få ett slut. Men Utvisningsminister Tobias Billström (m) framhärdar. Det är viktigt att vidmakthålla EU-principen säger han. Att denna principfasthet drabbar oskyldiga barn och ungdomar har ingen betydelse för den okänsliga ministern. I valet mellan humanism och principer gäller för honom alltid principen.

Jag har inget emot Malta. Jag har för många år sedan tillbringat en vecka på den lilla ön. Det jag minns var en enorm hetta, asfalt som blev mjuk av hettan och en livsfarlig trafik där man kunde se gamla tanter komma farande i gamla hundkojor så det skrek om däcken i kurvorna.

Jag har inget emot Malta. Jag har för många år sedan tillbringat en vecka på den lilla ön. Det jag minns var en enorm hetta, asfalt som blev mjuk av hettan och en livsfarlig trafik där man kunde se gamla tanter komma farande i gamla hundkojor så det skrek om däcken i kurvorna.


Dagens skratt fick jag när jag läste fackföreningstidningen ST Press. I senaste numret försöker moderaten Jan Ericson ställa in sig hos personalen på Arbetsförmedlingarna genom att skriva ett debattinlägg med rubriken "Orättvis kritik mot Arbetsförmedlingen". Det roliga är hans syn på CUF:s kampanj mot AF, Fack och arbetsrätten: "Ett bottennapp och ren förolämpning mot all personal på Arbetsförmedlingen. Jag skäms som moderat över att ett ungdomsförbund från ett Alliansparti beter sig så omdömeslöst." Jag utgår ifrån att omdömet om CUF även gäller CUF:s kampanj mot Facket och arbetsrätten! Jag väntar bara på att Mauderaten också ska ta avstånd från knäppgökarna i CUF (= Centerpartister Utan Förstånd?)! Men hon får väl värna de få supportrar hon har kvar.

På tal om Centern så läser jag att deras systerparti i Finland tappat en massa medlemmar. När partiet centraliserade medlemsregistret skickades det ut medlemskort till alla medlemmar. Varvid partiet blev nedringda av personer som fått medlemskort men inte var medvetna om att dom var medlemmar. Distrikten hade helt enkelt trissat upp medlemssiffrorna med påhittade medlemmar...

Inga kommentarer: