tisdag 8 april 2008

Lönsamma utsläppsrättigheter

En rapport visar att systemet med handeln med utsläppsrättigheter har varit mycket framgångsrik. Inte för miljön kanske, men för de stora energibolagen har det varit mycket lönsamt. En uppskattning visar att utsläppsrättigheter som SKÄNKTS till de stora energipoducenterna har ökat dessas vinster med cirka 30 miljarder kronor. Detta gäller alltså bara Fortum, Eon och Vattenfall under två år 2005 och 2006. Systemet med gratis skänkta rättigheter att släppa ut skit är i själva verket en skandal. Väl använda skattepengar kan vi uttrycka det som! Med EU för ökade vinster!

Enligt en undersökning som Nordea har gjort är svenskarna de i Norden som oroar sig mest för sin pension. Ingela Gabrielsson från Nordea som intervjuades på radion trodde att detta berodde på att pensionen diskuterades mest i just Sverige. Men, det är väl en liten underdrift. Jag tror att skälet är det, att det är i Sverige som banker, försäkringsbolag och fondförvaltare är som intensivast i sin kampanj mot den allmänna pensionen. Vi matas ständigt i reklam och artiklar av baktalande av den allmänna pensionen till förmån för (för banker och andra) mer lönsamma lösningar. Vi MÅSTE köpa (för banker, försäkringsbolag och fondförvaltare mycket lönsamma) privata pensionsförsäkringar. Och PPM-myndigheten blåser på elden. Medan politikerna tycker att vi ska ta ut vår pension senare, vill många i själva verket ta ut sin pension tidigare men tror inte att dom har råd. I Sverige vill enligt undersökningen 30% ta ut tidigare pension men tror inte att dom har råd. I Danmark är motsvarande siffra 3%.

Den största politiska frågan i Båstad just nu verkar vara byggandet av ännu en golfbana (i varje fall om man ska gå efter det lokala mediaintresset). Det hela verkar vara en fråga som kommer upp om och om igen. Enligt kritikerna eftersom stora viktiga kapitalintressen ligger bakom. Kanske skulle investerarna fundera lite över golfens framtid. Golfen är en idrott på nedgång. Bara förra året förlorade Svenska golfförbundet 14.000 medlemmar. I USA har golfen sedan millenieskiftet tappat 4 miljoner golfspelare. Svenska golfförbundets affärsverksamhet gick förra året med 10 miljoner i förlust. Ett stort antal golfbanor/golfklubbar har under de senaste året gått i konkurs eller bara lagts ner. Vi behöver inte fler konstgjorda miljöer i form av golfbanor. Plöj upp dom och odla energiskog!

Inga kommentarer: