måndag 21 april 2008

Sjuksköterskestrejk - på gott och ont

I dag inleddes sjuksköterskornas strejk. Och jag vill klart deklarera att jag inte missunnar sjuksköterskorna högre löner. Men, jag har jobbat på Försäkringskassan i en herrans massa år och fastställt sjukpenninggrundande inkomster för många. Och en sak är klar, det är inte sjuksköterskorna som grupp som är den mest underbetalda. När man hör en grupp där medellönen ligger på drygt 24.000 i månaden klaga blir jag tveksam. När man hör en strejkglad sjuksköterska beklaga att hon efter 15 år bara tjänar 23.500 kronor undrar jag om hon vet vad andra människor sliter för. En grupp som har en snittlön som ligger mer än 3.000 över vad jag själv kommit upp i efter mer än 30 år, så undrar jag om det är rätt grupp som strejkar. Observera, det innebär inte att jag tycker att min lön skulle vara lika hög som sjuksköterskans. Deras lön SKA vara högre än min. Sjuksköterskorna är värda högre lön - ingen tvekan. Men det finns grupper som det finns ännu större skäl att höja lönen för. Strejka gärna, men ställ upp för alla era medsystrar som tjänar mycket mindre än vad ni gör!

Just nu förs det en debatt om media ska publicera namn på misstänkta grova brottslingar även om dom inte har dömts för något brott. Men, vi publicerar ju namnen på George W. Bush, Ariel Sharon, Usama Bin Laden osv. Så media har ju redan tagit ställning!

Nordea har kommit med sin konjunkturprognos. Enligt denna sjunker tillväxten i år till 2,1% och nästa år ytterligare till 1,5%, vilket i så fall blir det sämsta året sedan 2001, då i IT-bubblans spår. Nu är vi tydligen i en sorts bank-bubbla. Nordea räknar med att arbetslösheten stiger med någon procentenhet. Hur mycket utanförskapet stiger framgår inte av Nordeas prognos. Undrar om det står i högeralliansregeringens prognos.

Och på tal om bank-bubbla. Den brittiska Bank of England har avsatt motsvarande 600 miljarder kronor i en räddningsoperation för de brittiska bankerna. Syftet är att bankerna ska kunna byta ut sina värdelösa amerikanska bolånefordringar mot brittiska statsobligationer. Och sedan får skattebetalarna ta smällen. Så väldigt glada att betala in till skattebetalarna när man gör miljardvinster är man däremot inte. Då går pengarna till vansinnesbonusar till cheferna istället. Så¨fungerar den fria marknadsekonomin!

Inga kommentarer: