torsdag 3 april 2008

Datorer är ett nedrans mög - del 2

Som de regelbundna läsarna av Sven Tycker förhoppningsvis märkte så fick jag under gårdagskvällen åter en viss kontakt med yttervärlden. En gammal laptop som inte befunnit sig i kontakt med nämnda värld på uppenbarligen lång tid kopplades upp - och satte igång att uppdatera diverse programvaror helt automatiskt. Datorn är redan i ursprungsläget enerverande slö om man ska göra något annat än bara skriva ner ren text. Håller den dessutom på att ladda ner mängder av uppdateringar och installerar dessa blir den förvandlad till ett psykologiskt experiment. Frågeställningen är: "Hur slö kan en dator bli innan användaren tar den och slänger ut den genom fönstret." Svaret på den frågan är att den kan bli fruktansvärt slö - om den är enda kontakten med yttervärlden.

Hur som helst har jag under dagen investerat i ett nytt nätverkskort, som jag hoppas kunna installera under helgen. Just nu gitter jag inte. Det får bli den bärbara även i kväll, trots fortsatt uppdateringsmani.

Apropå bankkrisen i USA, såg jag för någon dag sedan ett litet citat från nå'n analyschef nå'nstan i den ekonomiska världen. Hans kommentar var: "Det säger något om problemen när USA:s femte största bank säljs för mindre än vad LA Galaxy gav för fotbollsspelaren Beckham." Och det är kanske riktigt. Men om det säger mer om att bankvärlden är sjuk än om att den professionella idrotten är sjuk, det överlåter jag till var och en att själv bedöma.

Jag fick en liten publikation från Naturskyddsföreningen i Skåne i dagens post. Dom konstaterade att redan 2005 var handeln som skedde i externa eller halvexterna köpcentra ungefär 35% av den totala handeln i Skåne. Genomsnittet i Sverige är 20%. Och sedan dess har det skett en fortsatt våldsam utbyggnad av de externa köpmarknaderna. Och de myndigheter som står för samhällsplaneringen verkar inte ha något emot detta, för det lämnas tillstånd till både det ena och det andra. Alla dessa externa köpcentra bygger på att kunderna kör bil dit. Ofta är de allmänna kommunikationerna om inte obefintliga så ytterst dåliga. Detta är troligtvis förklaringen till att den skånska bilisten kör ungefär lika lång sträcka på ett år som den medelsvenska bilisten. Detta alltså trots de mycket korta avstånd som egentligen gäller i Skåne. Hur är det med miljötänkandet när samhället gör sin planering?

Inga kommentarer: