fredag 4 april 2008

Högeralliansregeringens kommandoutrensning

Högeralliansens kommandogrupp har slagit till. Arbetsförmedlingens generaldirektör Bo Bylund har fått sparken. Han var kallad till ett rutinmässigt möte med en statssekreterare, och fick då utan förvarning besked om att han fick sparken, att tjänsten skulle utannonseras och att ett redan färdigskrivet pressmeddelande om skiftet skulle publiceras direkt efter mötet. Den officiella förklaringen från Sven Otto Littorin är att det är helt naturligt att man byter chef i samband med den omorganisation som genomförs. En förklaring som enkelt kan avfärdas som rent sk-tsnack! Då sker inte uppsägningen på det viset. Bo Bylund är anställd till 2011 och kommer alltså att få terapiarbete i några år. Men med tanke på högeralliansens motivering kan vi nu förvänta oss att Försäkringskassans generaldirektör Curt Malmborg är nästa som kallas upp till en statssekreterare för att få sparken. Försäkringskassan har ju verkligen en omorganisation på gång.

En annan som "fått sparken" är Handelsbankens styrelseordförande Lars O Grönstedt. Med bara någon veckas varsel försvinner han från ledningen efter en maktkamp. Är det något på gång inom bankvärlden? Hur mycket har spekulerats bort i Baltikum? I USA?

Rasmush Haradinaj, f.d. premiärminister i Kosovo och innan dess ledare för terrororganisationen UCK:s ökända enhet Svarta örnarna, har frikänts efter att av tribunalen i Haag åtalats för mord, tortyr och våldtäkt. Efter att flera vittnen mördats och hotats räckte tydligen inte bevisen för en fällande dom. Domen visar att det var legitimt att mörda serber, romer och andra minoriteter i Kosovo.

Sverige har 1,6 miljoner miljonärer har SCB räknat fram. Fast PJ Anders Linder på Svenska Dagbladets ledarsida pratar bort detta med att en stor del av dessa är miljonärer på sina fastigheter. Enligt statistiken ligger tydligen Åstorps kommun på delad 7:e plats i botten om man räknar den genomsnittliga förmögenheten för innevånarna. Gissa vilka som ligger i topp? Danderyd, Lomma, Täby, Vellinge samt Båstad!.

Jag såg att någon räknat ut att dagen efter att Hammarby vunnit en fotbollsmatch så går börsen upp. Nu har det varit vinteruppehåll och börsen har rasat. Och jag som gissat att Bajen åker ur i år, då går det ju åt skogen med börsen. Det är tur att mitt aktieinnehav är begränsat - dvs det handlar om påtvingade fonder.

Tidningen Fokus har gjort en häpnadsväckande analys av läget för Posten. I ett mycket sensationellt påstående hävdar man att större delen av Postens vinst kommer från behandlingen av brev, tidskrifter och paket! Det hade verkligen varit en sensation om det varit ett annorlunda förhållande för ett postföretag.

Och så har Finansminister Anders Borg tvingats att ytterligare sänka tillväxtsiffrorna för Sverige. Fast å andra sidan är dom mycket bättre än de amerikanska där det är stor risk för en negativ tillväxt.

Inga kommentarer: