tisdag 17 oktober 2006

Det kanske räcker?

Högeralliansens regeringsbildning måste betecknas som ett fiasko. Jag börjar själv nästan tycka att det räcker med skandaler. Kanske är det dags att sätta stopp och istället granska politiken. Vi vet nu att inom (främst) moderaterna finns en stark känsla av att det är delvis frivilligt att betala skatt. Arbetet för att sänka skatterna handlar inte bara om att sänka för alla, utan minst lika mycket om att sänka dina egna skatter. Vi vet att egoismen präglat partiet in i hjärterötterna. Så låt oss nu granska politiken och vad den får för konsekvenser.

Ett intressant nöje har varit att läsa moderata bloggar på nätet. En del gråter krokodiltårar, andra nämner inte ens skandalerna utan fortsätter som om inget hade hänt. Och en del har tystnat. Carl Bildt har inte haft tid att skriva något sedan han blev utnämnd till minister. Fast han skrivit mer eller mindre dagligen innan dess (och ofta flera gånger om dagen). Jag väntar fortfarande på hans kommentarer till att hans vänner åkt ut på bananskal fortare än någon har hunnit anmäla TV-innehav.

Själv har jag under dagen bland annat försökt komma fram till vad man i den nya budgeten egentligen har tänkt vad gäller Socialförsäkringen. Men det jag sett verkar väldigt luddigt. Antagligen hann man inte riktigt med. Vi återkommer till ämnet.

För övrigt kan vi konstatera att jag själv trots allt tillhör vinnarna. Jag får en hel del av skattesänkningen för oss som jobbar. Men slipper en del av betalningen. Ingen bil (slipper alltså höjd trafikförsäkring - och slipper bensinskattehöjningen som nog inte många hade väntat sig). Jag röker och snusar inte heller. Så OK, men jag tycker fortfarande att omfördelningen är orättvis.

Det ska löna sig att arbeta låter fint. Men det är exakt samma sak som att säga att det ska straffa sig att bli sjuk, bli arbetslös eller bli gammal, vilket inte låter lika fint.

Vi ska sänka skatterna för låg- och mellaninkomsttagare låter fint. Men det låter inte lika fint när man sedan måste säga resten, dvs att man antingen höjer marginalskatten eller sänker skatten ännu mer för höginkomsttagare.

Inga kommentarer: