söndag 29 oktober 2006

Avveckla kärnkraften

En fråga som helt oförklarligt försvunnit i den svenska politiska debatten är frågan om den svenska kärnkraftens framtid. Ingen vågar egentligen ta upp den. Förespråkarna vågar inte för att inte tvingas diskutera säkerhet och avfall. Och motståndarna är inte heller alerta, kanske av rädsla för att ökade priser på el och annan energi ska få svenska folket för att blunda för kärnkraftens problem.

Men, det är dags att på allvar diskutera kärnkraftens säkerhetsproblem. Händelserna i Forsmark och Oskarshamn visar med tydlighet att den svenska kärnkraften kör på övertid. Olyckan i Forsmark den 25 juli var det närmaste svensk kärnkraftsindustri varit en härdsmälta. Eltillförseln försvann, säkerhetssystemen lade av och det var som Veckans Affärer uttrycker det rena bonnrötan att det inte blev en härdsmälta. Men Forsmarks ledning har hela tiden försökt tysta ner händelsen. Och det har avslöjats att man vid ett flertal tillfällen ljugit om vad som hänt. Sammanlagt var under en period 4 av Sveriges 10 kärnkraftsaggregat avstängda samtidigt. Nya problem har hela tiden uppstått. Och fortfarande är inte alla aggregaten igång. Hade detta hänt under vintern hade det varit en katastrof för eltillförseln i landet. Just nu investerar kärnkraftsindustrin 30 miljarder kronor i aggregaten (det är mer än vad som investeras i vad som kallas förnybar energi). Investeringar som görs för att förlänga livslängden i de skrotfärdiga aggregaten och för att höja effekten. Någon gjorde jämförelsen att dom här aggregatan byggdes samtidigt som Volvo Amazon var ett mästerverk. Vem skulle idag komma på tanken att utrusta en gammal Volvo Amazon med en del moderna säkerhetsåtgärder och sedan tro att det var en ny modern säker bil som man kunde köra ännu fortare med än från början.

Starta en seriös avveckling NU! Inte när vi helt plötsligt måste göra det!

För övrigt såg jag i en reklamblaska att en av den socialdemokratiska regeringens sista utnämningar var förre VD:n för Svenskt Näringsliv, Göran Tunhammar till landshövding i Skåne. Detta apropå socialdemokratisk kontra högeralliansens utnämningar.

Inga kommentarer: