fredag 26 juli 2024

Kubas, Maldivernas och Liberias nationaldag

» Våldet i samhället - och andra faror.

Visst kan man bli upprörd över våldet i samhället. Vad är det som får två 14-15 åriga flickor att brutalt mörda en annan jämnårig flicka? Vad är det som får 16-åriga pojkar till att på uppdrag försöka skjuta ihjäl någon som dom inte känner? Hur stor skuld har dåligt fungerande skola? Saknar dom helt enkelt meningsfull sysselsättning? Hur stor skuld har den rikliga tillgången till våld på nätet och rena glorifierandet av våld i sociala medier? Tror dom att det inte är på allvar precis som i filmerna? Hur stor skuld har den enorma publiciteten i media? Gör publiciteten att man provocerar fram nya hämndaktioner?

Färdiga åsikter - helt gratis
Helt uppenbart är i varje fall att skärpt lagstiftning inte fungerar. Den som begår den här typen av våld tänker inte efter först vilken straff hen kan tänkas få och bestämmer sig för att låta bli om straffet riskerar att bli hårt.

Hur som helst blir vi alla uppskrämda. Människor vågar inte gå ut! Jag tycker dock inte att vi ska överdriva riskerna. Och vi ska faktiskt inte överdriva utvecklingen. Antalet personer som drabbas av det som kallas "dödligt våld" har faktiskt i princip legat stilla de sista 10 åren. Från 2012-2015 skedde en kraftig ökning från 68 år 2012 till 112 år 2015. Men då hade det mer eller mindre sjunkit konstant från en topp år 2007 på 111 mord/dråp. Men, vi har inte haft någon dramatisk ökning från 2015 till 2023 som man kan tro av medierapporteringen. 2015 var det 112 mord/dråp och 2023 var det 121 mord/dråp. Toppen var 2020 då antalet var 124. Vi kan göra en jämförelse med t.ex. USA där antalet mord ligger ungefär 5 gånger så högt. I snitt sker det en masskjutning i veckan i USA. Dom hade varit överlyckliga över att få leva i fredliga Sverige.

Av medierapporteringen kan man tro att vi haft en våldsam ökning under de senaste åren. Så är det alltså inte. Under åren har ju antalet innevånare också ökat så mätt i antalet mord/dråp på 100.000 innevånare är ganska så konstant. Vad som däremot har hänt är att man i allt större utsträckning använder skjutvapen istället för andra vapen. Gänguppgörelser är ingen ny uppfinning. Men helt klart är att dessa har ökat. Men jag minns när MC-gängen Hells Angels och Bandidos låg i strid med varandra här nere i NV Skåne och man hade sina högkvarter i Hasslarp resp Kattarp inom synhåll från varandra. Och sköt med pansarvapen mellan sig! Det skedde under kort tid ett antal mord i det MC-kriget.

Men, det är som sagt skrämmande när mördarna går ner i åldrarna. Där gängen utnyttjar "småbarn" för att uträtta sina hemskheter. Detta skrämmer även mig. Men vi "vanliga" människor ska inte gå omkring och vara rädda. Det finns mycket större risker i livet. Är man inte medlem av ett kriminellt gäng, drogmissbrukare, i förhållande med en våldsam partner och liknande så är riskerna att drabbas av den här typen av våld extremt låg. Det finns större risker! Men dom får inte samma publicitet i media så dom skrämmer oss inte på samma sätt.

2023 var det alltså 121 personer som drabbades av dödligt våld. Tyvärr framgår det inte av den statistiken hur många av dessa som var "utomstående", eller "oskyldiga". Förra året dog 62 personer i arbetsplatsolyckor. Om du inte är kriminell eller på annat sätt extra utsatt torde det vara större risk för att du dör på jobbet än att du drabbas av det "dödliga våldet".

Enligt Transportstyrelsens statistik dödades det 232 personer i trafiken under 2023. Dvs något förenklat dubbelt mot antalet döda pga "dödligt våld". Vilket är du mest rädd för? Att drabbas av våld när du går ut eller att råka ut för en trafikolycka när du ger dig ut i trafiken? Låt mig gissa att det inte är så många som är rädda i trafiken, men att det är en hel del som är rädda för att gå ut och drabbas av våld. Jag är övertygad om att detta beror på hur media rapporterar. Skjutningar och mord osv får stor publicitet. Det är helsidor i tidningarna osv. Trafikolyckorna blir möjligen en notis i lokalpressen, om det inte är någon exceptionellt som hänt. Låt mig ta några exempel på hur vi uppför oss i trafiken. Några sparade notiser från de senaste dagarna.

* Se galna mc-färden – över spårvagnsspåren. Vansinneskörning på stulen motorcykel.
* Jan Emanuel får nobben – ges inte körkortet åter. "Politikern" Jan Emanuel körde 138 km/tim på en sträcka med 80 km/tim. Han blev helt självklart av med körkortet men fick alldeles för låga böter.
* Se olagliga omkörningen på E18 utanför Hallstahammar – bryter mot lagen trots dödsolyckan. Exempel på vansinneskörningar som utsätter både föraren och medtrafikanter för livsfara.
* Bil rammade busskur i Malmö – vittnet: ”De kör fort för att imponera”. Exempel på vad som kan hända med alla idioter som buskör bara för att det är roligt. Dom tror bilen är en leksak.

En vanlig bilgalning som tror bilen är en leksak
* Mc-förare död efter singelolycka på E22. Exempel på hur stor publicitet en dödsolycka i trafiken får.
* Tidigare partiledaren Maria Leissner döms. När man kör bil ska man ägna sig åt bilkörning och trafiken. Man ska inte tappa kontrollen. Då händer det lätt något, och det kan vara just DU som kommer i vägen.
* Körde 246 kilometer i timmen på E6 i Båstad – man döms. Fartdårar finns det lite varstans. Men 246 km/tim hör kanske till ovanligheterna.
* Krasch på 40-väg efter misstänkt bilrace i hög fart. Det finns på tok för många som tror att bilen är en leksak och roar sig med att busköra. Du hör och ser dom regelbundet.
* Flera bilar krockade på E4 utanför Åstorp. Några exempel på lokala olyckor från de senaste dagarna.
* Trafikolycka i Åstorp – bil voltade av vägen. När jag tittar på larmen till Räddningstjänsten i Åstorp så efter "Automatiska brandlarm" så är trafikolyckor ute på E4 eller på väg 21 deras vanligaste utryckningar.
* Person påkörd av lastbil i Åstorp. Du kan drabbas som cyklist också.
* Personbil och traktor i krock norr om Åstorp. Dom händer hela tiden, olyckorna i trafiken. Men oftast blir det antingen ingenting i media, eller en notis i lokalpressen.

Jag ställer frågan igen. Hur mycket påverkar publiciteten i media vår uppfattning av riskerna?

Läs:
Fler förlorar körkortet – det ligger bakom. - Helsingborgs Dagblad
232 personer omkom i vägtrafiken 2023. - Transportstyrelsen
Mord och dråp. - BRÅ - Fredsförebyggande Rådet

Inga kommentarer: